Archívum
Összesen: 47564 db | 0 - 25 | « »
1.Szent László története rockoperában 2017.07.27. 16:39
Gasztronómiai fesztivál, kulturális bemutató, operettválogatás és kiállítás is várja augusztus 5-én az érdeklődőket Somogyváron, a Szent László napok programsorozat keretében. László napon este a közönséget a Felvidéki Rockszínház a „Szent László, Téged áldunk” című előadásával szórakoztatja majd. Az immár hagyományos megemlékezés kapcsán Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az uralkodó kultusza a mai napig meghatározza a somogyváriak életét, ezért is idézik fel évről-évre ilyen módon a történelmi eseményeket.
2.Lovastusa – királyi próbatétel2017.07.27. 16:04
Dübörög a Póni Európa-bajnokság Kaposváron. Három olimpiai szakágban 19 ország 165 lovasa mutatkozik be a héten. A kontinensviadalra 45 lovast neveztek lovastusában, amelynek versenyei ma kezdődtek a Pannon Lovasakadémián.
3.A művészetek nyújtanak segítséget2017.07.27. 16:02
A fonyódligeti Erzsébet-táborban két turnusban összesen 120 értelmi sérült gyereknek biztosítanak egy héten keresztül kikapcsolódást. A fiatalok ezen a héten a kézművességgel ismerkednek, így többek között a batikolással, a bőrművességgel és a kreativitást fejlesztő játékokkal. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület immár 5 éve segít a gyerekeknek abban, hogy az Erzsébet Programban a magyar tengernél töltsenek 1-1 hetet. A táborba Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is ellátogatott, aki azt mondta: a tábor lehetőséget kínál arra, hogy a sérült gyerekeket később felnőttként jobban elfogadják.
4.A társadalmi integráció szimbóluma az Erzsébet-tábor 2017.07.27. 13:45
Az országban 43 ezer értelmi fogyatékos él, közülük több mint 10 ezer gyermek, illetve fiatal. Az ő társadalmi integrációjuknak fontos szimbóluma a fonyódligeti Erzsébet-tábor, ahol a fogyatékossággal élők másokkal együtt táborozhatnak - mondta a helyszínen a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly közölte, az idén 5,2 milliárd forintot szán a kormány az Erzsébet-táborokra. Megismételte: a következő három évben 26 milliárd forintot fordítanak a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére, 25 ezerről 60 ezer férőhelyre növelve a férőhelyek számát. Fonyódligeten öt éve szerveznek speciális alkotótáborokat, ahol a sérült fiatalok számos közös programban vesznek részt.
5.Mintegy 73 ezren nyertek felvételt az általános eljárásban2017.07.27. 13:17
Az általános felvételi eljárásban 105 868 fiatal közül 72 641-en nyertek felvételt – mondta a felsőoktatási helyettes államtitkár. Horváth Zita hozzátette: a jelentkezők a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe. Állami ösztöndíjas formában 55 733-an, önköltséges formában 16 908-an tanulhatnak majd. Nappalin több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak. Első helyre az összes jelentkező 51 százalék nyert felvételt.
6.Tovább zsugorodott a munkanélküliség 2017.07.27. 12:54
A tavaszi hónapokban rendszerint javulnak a munkaerő-piaci mutatók, mert megkezdődnek a szezonális munkák, ezért az MTI-nek nyilatkozó elemzőket nem lepték meg a KSH foglalkoztatásról és munkanélküliségről szóló csütörtökön megjelent április-júniusi adatai. A második negyedévben már több mint 4,4 millió ember dolgozott. A foglalkoztatottak száma 77 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban. A növekedésben szerepet játszhatott a szinte minden szektort érintő béremelkedés is. A KSH jelentéséből kiderül, a munkanélküliek száma is folyamatosan csökken. 200 ezernél is kevesebb munkanélküli van, vagyis a második negyedévben csaknem 1 százalékkal mérséklődött a munkanélküliség. Simon Attila, munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár elmondta: vannak olyan régiók, ahol már megvalósult a teljes foglalkoztatás, ilyen Nyugat- illetve Közép-Magyarország. Itt 3 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Az ország északkeleti részében valamint a délnyugati megyékben még van munkaerőpiaci tartalék. Elemzők szerint, ha a Nyugdíjas Szövetkezetek is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket az aktívak számának további emelkedése várható a közeljövőben.
7.A Brexittel véget ér az uniós bevándorlás Angliába? 2017.07.27. 12:35
Megszűnik az uniós munkavállalók szabad beáramlása a brit uniós tagság 2019 tavaszára várható megszűnésével – mondta a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára. Brandon Lewis kijelentette, a kilépés időpontjában már hatályban lesz új brit bevándorlási szabályozás. Az államtitkár ennek részleteiről nem szólt, csak annyit mondott, hogy a kormány még az idén közzétesz egy "fehér könyvet" az új szabályrendszer főbb pontjairól és a bevándorlási törvénytervezet 2018-ban kerül a parlament elé. Az nem derült ki, hogy a már Angliában dolgozó három millió uniós, köztük a pár százezernyi magyart hogyan érinti ez a korlátozás, vagy csak a leendő munkát keresők előtt zárják be a kapukat. Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor a Financial Times- ban megjelent írásában arról biztosította a brit üzleti szektort és a külföldi uniós állampolgárokat, hogy a tagság megszűnése után sem zárulnak be hirtelen az ajtók, Nagy-Britannia továbbra is várja a legtehetségesebb munkavállalókat.
8.Az aquaparki eszközöket vizsgálták2017.07.27. 12:17
Vízpartok környékén, strandokon, aqua- és élményparkokban található csúszdákat, vízi játékokat vizsgált még júniusban a fogyasztóvédelmi hatóság. Az üzemeltetők nem vizsgáztak jól, az eszközök 43 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb hiányosságokat. A megyeszékhely szerinti járási hivatalok 136 helyszínen összesen 553 csúszdát, vízi ugráló várat és élményjátékot ellenőriztek. Négy helyszínen 16 eszköz működtetését megtiltották, mert hiányzott azok megfelelőségi tanúsítványa vagy a kezelő személy megfelelő oktatásának igazolása. Három helyszínen azóta már pótolták a hiányosságokat.
9.Minden koszos és penészes volt2017.07.27. 11:55
Azonnal bezáratott Kaposváron egy húsüzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak higiéniai állapota miatt. Négy tonna húsárut semmisítettek meg, miután mindenhol kosz és bűz fogadta az ellenőröket. Az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket találtak. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A kátrányos, hamus padlón tömegével álltak a penészes sonkák. Ráadásul a húsok eredetét a tulajdonos igazolni sem tudta. Az üzem alig 2 hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására. Az ügyben több százezer forintos bírság várható, a vállalkozás csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.
10.Tárgyalnak a köztisztviselői bérekről2017.07.27. 10:44
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és az érintett szakszervezetek képviselői az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremeléséről – írja a Magyar Idők. Az érdekvédelem továbbra is azt szeretné, ha január 1-jével 60 ezer forintra nőne a 38 650 forintos illetményalap, ami 9 éve nem változott. Ezt Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke közölte. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke pedig elmondta, hogy ők más javaslattal álltak elő; szerintük a tisztviselőnkénti éves „fejpénzt” kellene több lépcsőben emelni.
11.Havonta 60 ezer magyar megy táppénzre2017.07.27. 10:26
Az év első három hónapjában 59 és 64 ezer között mozgott az alkalmazásban álló táppénzesek száma – írja a Világgazdaság. A KSH adatai alapján az idén 4646-an váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné. Üzemi balesetek miatt a biztosító több mint 9 milliárd forintot fizetett ki. A táppénzesek összesen csaknem 2 millió napot voltak távol a munkahelyüktől január és március között. Tavaly összesen 85,6 milliárd forintot fizetett ki az állam táppénzre. A kiadások egy részét a gyermekek után járó ápolási táppénz teszi ki.
12.Több új hallgatót vettek fel mint tavaly2017.07.27. 10:12
A gazdálkodás menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnök-informatikus és a programozó-informatikus voltak a legnépszerűbb szakok az idei felvételiken – nyilatkozta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. A felvételi ponthatárokat szerda este hozták nyilvánosságra. Gulyás Tibor a Kossuth Rádióban elmondta: az idén több új hallgatót vettek fel a felsőoktatási intézmények, mint tavaly, bár kevesebben jelentkeztek. Az elmúlt években 105 és 111 ezer között mozgott a jelentkező fiatalok száma. A Kaposvári Egyetemre az idén 2433 jelentkeztek, első helyen pedig 1033-an jelölték meg a campust. A képzések között továbbra is a legnépszerűbb a pedagógiai, az agrár, a gazdaságtudományi és a művészeti képzési területek voltak. A hivatalos határozatokat augusztus 5-ig küldik ki az intézmények a hallgatóknak.
13.Hiány van buszsofőrből is 2017.07.27. 09:51
A MÁV mellett a buszos társaságok sem tudják felvenni a versenyt a munkaerőért folytatott harcban – írja a Magyar Nemzet. A BKV-nál például legalább 200 sofőr hiányzik. Az érdekképviseletek itt 500 emberről beszélnek; más szakszervezeti képviselők szerint ekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is. Jelentős eltérések vannak a fizetések között, míg ugyanis egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot is megkeres egy hónapban, a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak. Nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is.
14.Fejlesztéssel a génmegőrzésért 2017.07.26. 19:16
A Széchenyi 2020 Programban, mintegy 446 millió forintból fejlesztik a Duna-Dráva Nemzeti Park barcs - drávaszentesi, nagybajom-homokpusztai és a nagydorogi állattartó telepeit. A fejlesztés során 580 hektár kiterjedésű, legeltetéssel és kaszálással hasznosított rét és legelő fenntartása valósul meg. A barcsi alapkőletételen V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arról beszelt: a cél az őshonos magyar állatfajok, így például a szürkemarha fenntartása és szaporítása.
15.Ismét támad a kabóca 2017.07.26. 15:29
A somogyi szőlőkben is megjelent az aranyszínű sárgaság, a fitoplazma fertőzés, ezért a Dunántúlon már összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület gondozására, másodsorban felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szőlő egyik legveszélyesebb betegségét, az aranyszínű sárgaságot, egy parányi szívó kártevő, az amerikai kabóca terjeszti. Felmérhetetlen gazdasági károkat tud okozni, ezért a megbetegedett szőlőtöveket mindenképpen ki kell vágni. Minden szőlőfajta elkaphatja és egyelőre megfelelő növényvédő szeres eljárás sincs ellene. A problémát csak tetézi, hogy a rovar szaporodásának kedvez a mostani száraz, forró idő.
16.Búzaadomány rászorulóknak2017.07.26. 14:56
Hat gyűjtőponton kezdték meg a búzaadományok gyűjtését Somogyban. A Magyarok Kenyere elnevezésű programhoz idén mintegy 150 somogyi gazda csatlakozására számítanak. A búzából készült lisztet rászorulók kapják majd meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei igazgatója, Mácsai Ádám úgy fogalmazott: a kezdeményezésnek az is a célja, hogy összefogásra ösztönözze a somogyi gazdákat.
17.Elkészült az új balatoni nádminősítési térkép2017.07.26. 13:39
Elkészült az új balatoni nádminősítési térkép, mely kijelöli, hol szükséges a nagytakarítás. A munka elvégzésével kevesebb lesz a bűzös iszap és a rohadt nád a tó körül. És várhatóan ősztől a hatóság már ez alapján adják ki az engedélyeket a Balaton-parti beruházásokhoz. Az újítás azért is fontos, mert a balatoni nádasok ma már nem tudnak maguktól megújulni, mivel a szabályozottá vált vízszint miatt nincs olyan jelentős vízszintingadozás és hullámzás, ami a bomló szerves anyagot, törmeléket ki tudná öblíteni a nádasok belsejéből. Emiatt rothadás jellemezheti, ami számos élőlény pusztulását okozhatja. A Balaton partvonalán 12 négyzetkilométernyi nádterület található. A térkép másfél évnyi munkával, légi felvételek és terepbejárás alapján készült el. A nyár végén Balatonfüreden, Siófokon és Keszthelyen lesz még egy egyeztetés a tóparti önkormányzatokkal, majd ezt követően, ősztől válik hatályossá a térkép, év végéig pedig megszületik az első balatoni nádgazdálkodási terv.
18.Boo első sikeres akciója2017.07.26. 13:10
Csaknem 2 ezer doboz csempészcigarettával bukott le hat, Spanyolországba tartó bolgár állampolgár az M7-es autópálya sóstói pihenőjében. Az elrejtett, adózatlan dohányt Boo, a somogyi pénzügyőrök frissen kiképzett újonca szagolta ki. Ugatással és kaparással jelezte a gyanús, Marlboro és Dunhill márkákat rejtő csomagokat. Mivel azok eredetét nem tudták igazolni, a pénzügyőrök a több mint kétmillió forint értékű füstölnivalót a helyszínen lefoglalták.
19.Kevés a női vezető Magyarországon2017.07.26. 12:37
Továbbra is kevés a vezető beosztásban dolgozó nő Magyarországon – derül ki a Világgazdaság összeállításából. A felsővezetőknél a nők aránya 30 százalék, a középvezetői szinten 33 százalék. A GKI adatai szerint az élelmiszeriparban a legmagasabb a női vezetők aránya, itt meghaladja a 75 százalékot, míg a gépiparban az az arány mindössze 15 százalék.
20.Ápolóhiány: nem megoldás a nyugdíjas-szövetkezet2017.07.26. 12:32
A Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke szerint az orvos- és ápolóhiányra nem nyújtana megoldást a nyugdíjas-szövetkezeti foglalkoztatási forma, a kórházak gazdasági és műszaki személyzetének pótlásában azonban segítséget jelenthet. Rácz Jenő ezt azzal indokolta, hogy ha egy egészségügyi intézmény nem magán-, hanem jogi személlyel – jelen esetben valamely nyugdíjas-szövetkezettel – szerződik, annak rendelkeznie kell engedéllyel egészségügyi szolgáltatás nyújtására, valamint felelősségbiztosítással is. A szakember úgy véli, a félmegoldások helyett mentesíteni kellene az egészségügyet a kényszernyugdíjazási szabály alól, mert ezt a munkavállalók elöregedése és az évről évre aggasztóbb munkaerőhiány egyértelműen indokolttá tenné. A kórházak már abba is belemennek, hogy négy órára vegyenek vissza nyugdíjasokat, és ketten lássanak el egy műszakot, annyira meg vannak szorulva. Az ápolók terén 25 százalékos az elmaradásunk az EU-átlagtól. Az orvosoknál inkább az egyre magasabb átlagéletkor ad aggodalomra okot: ez tavaly már majdnem 50 év volt.
21.Egészségesebb joghurt kerülhet a boltokba 2017.07.26. 12:19
Kevesebb cukorral készült tejtermékek, így például egészségesebb joghurtok kerülhetnek a boltokba a jövőben, a termékek minőségére vonatkozó szigorításokról már folyik az egyeztetés a szakma és a kormányzat között – írja a Magyar Idők. A Tej Terméktanács szerint a vajak esetében lenne a legnagyobb szükség a változásra. Mélykuti Tibor, a szakmai szervezet elnöke azt mondja, egész Európában intenzíven nő a vajfogyasztás, az elmúlt néhány évben ugyanis sokan rájöttek arra, hogy az ételek sokkal ízletesebbek lesznek, ha növényi olajok, illetve margarin helyett vaj felhasználásával készülnek. Ezért technológiai fejlesztést sürgetnek a feldolgozóiparban. Hiszen a hiányos felszereltség miatt a minőségre már nem tudnak kellő figyelmet fordítani. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy ha betesszük a vajat hűtőbe, nem kenhető állagú terméket kapunk. Mélykuti Tibor szerint szintén fontos törekvés a génmódosítás nélküli termékek piacra juttatása. A tejiparban lehet a leggyorsabban átállni a magasabb minőségű élelmiszerek gyártására. Ennek ma csupán egyetlen gátja van: a takarmányozás. Ennek érdekében a terméktanács nemrég levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez, kiegészítő támogatást kérve a tejtermelőknek.
22.Elbukhatja Magyarország a kvótapert2017.07.26. 11:57
Újabb lépés a kvóta perben – a legfrissebb hír szerint az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja, hogy a testület utasítsa el a magyar-szlovák keresetet. A magyar kormány azért fordult az unió bíróságához, hogy Magyarországnak ne kelljen menedékkérőket befogadnia kötelezően. Yves Bot francia főtanácsnok szerint azonban a magyar beadványban szereplő jogi érvek nem állják meg a helyüket. Úgy véli, az áthelyezési kvóták "hatékonyan és arányosan" járulnak hozzá Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. Ítélet ősszel, legkésőbb év végére várható.
23.Gumicsónakosokat mentettek a Balatonon2017.07.26. 11:43
Viharban mentettek a balatoni vízirendőrök tegnap délután. Másodfokú figyelmezetés volt érvényben, amikor Zánkánál egy gumicsónakból két lengyel állampolgár kért segítséget. Elmondták, hogy az erős szélben saját erejükből semmiképp sem tudnának partra jutni, ezért az egyenruhások őket és a csónakot is a szolgálati hajóba emelték és a partra szállították. Alsóörsnél pedig egy 16 éves fiút mentettek ki, aki szintén egy gumicsónakban sodródott egyre beljebb a vízen.
24.Ukrán fiatalok nyaralnak Zánkán 2017.07.26. 11:14
Ezer kárpátaljai és 250 vajdasági magyar gyermek mellett 500 ukrán fiatal is nyaralhat idén Zánkán – közölte Soltész Miklós az Emmi államtitkára az Erzsébet táborok kapcsán. Kiemelte, hogy Magyarország szolidaritásból mutat példát azzal, hogy vendégül látja a külhoni gyerekeket. Szerinte a magyar családok szempontjából kiemelkedő döntés volt, hogy elindították az Erzsébet programot. A résztvevők száma idén eléri az 1 milliót.
25.Százmilliárd felett a magyar borászatok 2017.07.26. 11:01
100 milliárd forint felett jár a hazai borászatok árbevétele – írja a Világgazdaság. Tavaly ugyan csökkent a bevételük, de a cégek száma is, vagyis összességében nőtt az átlagbevétel és kevesebb lett a veszteséges vállalkozás. A magyar borászatban működő cégek 60 százaléka már nyereséges. Tavaly csaknem 900 borászat működött itthon, a legnagyobb részük családi kisvállalkozás. Ahogy a magyar sörfőzdéknél, úgy a borászatoknál is hiányoznak a palettáról a közepes méretű cégek, az ágazatot ugyanis még most is néhány óriási cég határozza.
Összesen: 47564 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
17 milliárdból fejleszthetnek a táborok
Öt külföldit gyanúsít a rendőrség
A kánikulában is kiváló
KULTÚRA
Népzenétől hangos Karád
Bikini vonal – őrizendő értékek
Csukás Színház minden korosztálynak
SPORT
Elúszni látszik a feljutás
Új csapattal, új reményekkel
A 10. helyen zárták Szécsiék a bajnokságot
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
Dupla veszteség érte a méhészeket
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?