Archívum
Összesen: 48114 db | 0 - 25 | « »
1.Közös kutatás kínai egyetemmel2017.09.21. 19:36
A kínai Hunani Mezőgazdasági Egyetem képviselői látogattak ma a Kaposvári Egyetemre. A korábban Kínában már aláírt keretszerződés részleteit beszélték meg a magyar campus vezetőivel. A delegációk tagjai a közös kutatásban, valamint a hallgató- és oktatócserében látják az együttműködési lehetőséget.
2.Tüntetés a fal ellen2017.09.21. 18:39
Eltakarja a kilátást, balesetveszélyessé teszi az átkelést és visszaveri az autók hangját – ezektől tartanak a fonyódiak a vasút mellett épülő zajvédőfallal kapcsolatban. Az érintett szakasz mellett ma csendes tüntetést is szerveztek a helybeliek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkeresésünkre úgy nyilatkozott: a vasútfejlesztés során a jogszabályokat és a zajvédelmi feltételeket nekik is be kell tartaniuk, a 200 méteres szakaszon megépülő fallal pedig szerintük az ott élők egészségét védik.
3.Most ellenőrizzük az autónkat!2017.09.21. 18:35
Itt van az ősz, ami nem csak gyönyörű színeit hozta el nekünk, hanem a lehulló faleveleket, a reggeli ködöt, az esőt és a nyirkos utakat, ami alaposan megnehezíti az autósok életét. A vezetés ilyenkor nagyobb figyelmet igényel.
4.Az irgalmasságot hirdeti2017.09.21. 15:36
Az együttérzést, a hitet és a másik emberhez való viszonyulást szimbolizálja a Hajléktalan Jézus-szobor. A monumentális alkotást az Ars Sacra fesztivál keretében hozták Kaposvárra, s 3 napon keresztül hirdeti az igét a Kossuth téren. A bronzból készült szobor az éhező, az otthontalan és az elesett emberekről való gondoskodásra hívja fel a járókelők figyelmét.
5.Több mint 90 település csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához 2017.09.21. 15:02
Több mint 90 település csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A Dél-Dunántúlon 63 rendezvénnyel várják a nagyközönséget szeptember 25. és november 12. között. A programsorozat 11 tematika köré épül, amelyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat öleli fel. Új tematika foglalkozik idén a jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékával, az irodalom múzeumi jelenlétével. Csurgón például Csokonai szellemét idézik meg, a költő számos művét itt írta, a diákjaival színdarabot is adott elő. Fonyódra madárfigyelésre is várják az érdeklődőket, Kaposváron pedig Takáts Gyula irathagyatékát mutatják be a levéltárban. Soha nem látott kuriózumok és érdekességek kerültek elő; nem csak verseket, prózákat, de rajzokat és fényképeket is tartalmaz Kossuth-díjas költő hagyatéka. A Deseda tó partjára pedig Fekete István író rajongóit várják majd. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, az élmény alapú tudásátadással egyre több embert tudtak megszólítani. Tavaly 164 ezren vettek részt a Múzeumok Őszi Fesztiválján.
6.Új tűzoltóautók érkeztek2017.09.21. 14:20
Somogy megyébe első körben két új, magyar gyártású tűzoltóautó érkezik. Egy jármű a siófoki hivatásosok, egy pedig az igali önkéntesek munkáját segíti majd. Összesen 25 új tűzoltóautóval bővül a katasztrófavédelem járműparkja, ezek 16 megyébe kerülnek – hangzott el csütörtökön a járművek ünnepélyes budapesti átadásakor. Összértékük meghaladja a hárommilliárd forintot.
7.Modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztésére2017.09.21. 13:31
Modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálat a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztésére – jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a kormány több mint 2 milliárd forintot fordít erre a célra. Emlékeztetett: jövő szeptembertől kötelező lesz az óvodai és iskolai segítő tevékenység megszervezése az ország 197 járásában. A program azt szolgálja, hogy a szolgálatok időben feltárják és kiszűrjék a gyermekek biztonságát veszélyeztető körülményeket, a bántalmazást, elhanyagolást, és megelőzhető legyen a gyermek kiemelése a családból. Szabó János, a Gyermekvédelmi Szolgálatok Országos Egyesületének alelnöke közölte: becslésük szerint a szolgálatoknak ezer gyermekenként egy új munkatársra lesz szükségük a feladat ellátásához.
8.Beválik az új közfoglalkoztatás 2017.09.21. 13:23
A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a közfoglalkoztatás új rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A képzéseknek köszönhetően mind nagyobb számban térhetnek vissza az elsődleges munkaerőpiacra – mondta Pogácsás Tibor. Hangsúlyozta: a közfoglalkoztatottak értelmes munkával keresik meg bérüket, ami biztosítja az alapvető életfeltételek megteremtését. A cél, hogy a munka nélkül maradt embereknek értelmes elfoglaltságot nyújtsanak. A kormány már az elején leszögezte, hogy ezt a formát átmeneti eszköznek tekintik mind az állam, mind a munkavállaló részéről. A közfoglalkoztatásnak olyan eszköznek kell lennie, ami lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott a lehetőségek szerinti legrövidebb időn belül visszakerülhessen az elsődleges munkaerőpiacra - jelentette ki Pogácsás Tibor. Kiemelte, hogy 2010-ben Magyarországon a foglalkoztatási ráta nem érte el a 60 százalékot, ez most 72 százalék felett van, ami a közfoglalkoztatásnak is köszönhető.
9.Kósa Lajost alkalmasnak találták2017.09.21. 12:58
A nagyvárosokat nevezte meg a vidék fejlesztésének lehetséges motorjaként bizottsági meghallgatásán Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri poszt várományosa. A fideszes politikust az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők kilenc szavazatával, az MSZP és a Jobbik egy-egy elutasító voksa ellenében alkalmasnak találta a poszt betöltésére. A miniszterjelölt a Modern városok programról szólva azt mondta, mintegy 250 projekt van, a rendelkezésre álló uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint. Kósa Lajos jelezte ugyanakkor, nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket.
10.Kannabisz ültetvényt számoltak fel Niklán2017.09.21. 12:08
Újabb kannabisz-ültetvényt számoltak fel a Somogy megyei rendőrök. Pont egy hete egy 35 éves kaposvári férfit tartoztattak le kábítószer birtoklás megalapozott gyanúja miatt, akinek kertjéből 78 tő marihuánát foglaltak le. Most Niklán csaptak le kábítószer-termesztőkre a nyomozók. Egy lakóháznál struccok mellett nevelte a 43 éves helybéli férfi élettársával a kannabiszt. A hegykői nő két 20 és 22 éves fia segítségével értékesítették a leszüretelt kábítószert Győr-Moson-Sopron megyében. Összesen 60 tő növényt semmisítettek meg a rendőrök, emellett a házkutatás során a termesztéshez, az értékesítéshez szükséges eszközöket és több, mint 7 millió forint értékű készpénzt, valamint értékpapírt is lefoglaltak. Mindannyiukat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartoztatásukat. Sőt, az üggyel kapcsolatban még öt főt kábítószer birtoklása miatt kihallgattak gyanúsítottként, ők azonban az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhetnek.
11.Családbaráttá teszi a szülészeteket a kormány2017.09.21. 11:25
Családbarát szülészeteket hoz létre a kormány – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, a meglévő szülészosztályoknál bevezetnek egy minimumszabványt, amelyhez a kormány fejlesztési forrásokat biztosít. A cél, hogy a szülés pozitív élmény legyen, hogy a nők ismét merjenek gyermeket vállalni – tette hozzá. Megismételte, emellett 2020-ig hat gyermekcentrumot fejlesztenek tizennégymilliárd forintból, amitől azt várják, hogy javulhat a sürgősségi ellátás. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig arról beszélt, hogy szeretnék kialakítani a Kárpát-medencei szülészek és védőnők hálózatát is.
12.Alig van futár, aki kihozná a rendeléseinket 2017.09.21. 11:05
Kevés a futár, munkaerőhiánnyal küzd a logisztikai szektor is Magyarországon. Azt mondják, mindenki jobban jár, ha már most megrendeli a karácsonyi ajándékokat. A GKI Digitál kutatóintézet 1400 vállalatot, köztük 10 futárcéget kérdezett meg, a felmérésből kiderül futár mellett raktári munkást is nehéz találni. A jelentkezők kevésbé képzettek és gyakorlottak, betanításuk ezért időigényes és költséges, ezt követően pedig nehéz őket megtartani, amit tovább tetéz a minimálbérek tavaszi emelése. Egyre több futár dönt úgy, hogy inkább a környező országokba megy dolgozni. A helyzet komolyságát jelzi, hogy már nemcsak a sofőrök, de az őket közvetlenül foglalkoztató, a helyi csomagkezelésért felelős logisztikai alvállalkozók is sok esetben inkább külföldön, jellemzően Ausztriában keresnek jobb lehetőségeket. Úgy vélik, ahhoz, hogy a helyzet javuljon, alapvető szemléletváltásra van szükség a kereskedők és a vásárlók részéről is. Tudomásul kell venni, hogy olyan nincs, hogy ingyenes kiszállítás és le kell mondani az egy napos szállítási határidőről. A futárcégek számára egyébként hagyományosan az ünnepi szezon számít a legfontosabb és legnehezebb időszaknak, az éves csomagszám 30-40 százalékát a karácsonyt megelőző 2-3 hónapban kézbesítik.
13.Anyagilag segítik a gázkonvektorok cseréjét2017.09.21. 10:16
Folytatódik az Otthon Meleg program - elavult gázkonvektorok cseréjéhez igényelhető támogatás. Régiónként eltérő időpontban lehet pályázni, a Dél-Dunántúlon szeptember 25-től nyílik meg a lehetőség a magánszemélyek előtt. A fogyasztóknak csak a készülék ötödét kell kifizetniük, a többit, vagyis 80 százalékot az állam teszi hozzá. Ez az eddigi legnagyobb ilyen támogatás. A másfél milliárdos keretösszegű programban az anyag és munkadíjak mellett a tervezési, engedélyeztetési és egyéb szakhatósági költségekhez igényelhető vissza nem térítendő forrás. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 5-6 ezer sikeres pályázatra számít. Már 3500-an éltek a pályázat előre feltöltésének lehetőségével. Az eddigi tapasztalatok szerint a pályázatok 90 százaléka a keret megnyitásának első órájában beérkezik. A támogatást csak adóazonosító jellel, ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személy igényelheti.
14.Beindul a háztartási napelembiznisz2017.09.21. 09:37
A jövő év végéig hozzávetőleg 2500 új háztartási méretű kiserőmű létesülhet az országban – írja a Magyar Nemzet. Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor szövetség elnöke azt mondta: most szerelik fel azokat a napelemes rendszereket, amelyek telepítésére a tavaszi kérelmezési hullám során szereztek engedélyt. Aláhúzta, hogy ha a kormány támogatni kívánná a napenergia-szektort, akkor adókedvezményeket kellene biztosítania a napelemek telepítőinek.
15.Vita a hulladéklerakóról2017.09.20. 16:57
Nagy felfordulást okozott a tervezett kaposmérői inert lerakó. Az ott élők szerint egészségre veszélyes anyagokat fognak a telepre szállítani, emellett az utakat még jobban tönkreteszik a nagy kamionok. A település polgármestere, Prukner Gábor Híradónknak elmondta: a lerakótelep megnyitásához minden szükséges papír a rendelkezésükre áll, amely azt bizonyítja, hogy az odaszállított hulladék nem káros az egészségre. Emellett azzal, hogy az önkormányzat átvette a telep üzemeltetését, a Kaposmérőben élők érdekeit szeretnék képviselni, hiszen így jobban tudják szabályozni az odaszállított hulladék mennyiségét.
16.Karriernappal segítenek2017.09.20. 16:52
Az egészségügy, a gépészet és az idegenforgalom területén is kínálnak állásajánlatokat a 2. Kaposvári Karriernapon. Közel 30 cég és oktatási intézmény várja majd az érdeklődőket, s mintegy 100 állásajánlat közül választhatnak az érdeklődők. Emellett munkavállalási, pályaorientációs és képzési tanácsadást is igénybe vehetnek majd a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Karán megrendezett Karriernapon.
17.Program kell a turistáknak2017.09.20. 16:46
Akár már kora tavasszal is érdemes lesz a Balatonhoz utazni. A Nagyon Balaton keretében ugyanis már május előtt színes programokkal várják a turistákat. Lobenwein Norbert, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. projektvezetője Híradónknak elmondta: idén 30 programot kínálta az érdeklődőknek a Balatonnál, a cél pedig az, hogy késő őszig koncertekkel és kulturális rendezvényekkel csábítsák az embereket a tóhoz.
18.Legalább 100 milliárdot fizetünk a magán-egészségügynek 2017.09.20. 14:45
Legalább évi 100 milliárd forintot költenek el a magyar betegek „feketén” különféle egészségügyi szolgáltatásra – derül ki a PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete és a Szinapszis legfrissebb elemzéséből. Ez az összeg nagyságrendileg Debrecen és Szeged 2017-es költségvetésének felel meg. A PRIMUS szakértői rámutatnak arra, hogy az adófizetést elkerülő szolgáltatói réteg kifehérítésével nemcsak a központi költségvetés és a legálisan működő vállalkozások járnának jól, de a számlaadással a betegek garanciát kapnak az ellátás minőségére, ami a betegbiztonságot is javítja. Első lépésként a PRIMUS a számlaadási kötelezettség és a feketefoglalkoztatás fokozott ellenőrzését javasolja a magánegészségügy minden területén. A jelenlegi, nem teljeskörűen szabályozott környezetben ugyanis az államilag finanszírozott ellátás és infrastruktúrája átláthatatlanul keveredik a magánegészségügyi ellátással, és emiatt jelentős adóbevételektől esik el a központi költségvetés, illetve áttételesen az egészségügyi kassza.
19.Halálos verekedés Kaposváron2017.09.20. 13:08
Halált okozó súlyos testi sértés miatt nyomoz a rendőrség annak a férfinak az ügyében, aki még szombaton egy utcai verekedés után a kórházban elhunyt. A 64 éves férfi a Honvéd utcában került szóváltásba két másik férfival, akikkel dulakodásba is keveredett. Szemtanúk elmondása szerint először elesett és felrepedt a feje, később még a földön fekve is rugdosták. A bántalmazott férfi szívbeteg volt, ezért a rendőrség napokig nem nyilatkozott az ügyben. Most eljárást indítottak a két támadó férfi ellen. Az egyiküket – szabadlábon hagyása mellett – súlyos testi sértés kísérlete, míg társát halált okozó súlyos testi sértés bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Őt a nyomozók őrizetbe vették és előterjesztést tettek az előzetes letartóztatására.
20.Veszélyesek a munkahelyek2017.09.20. 12:18
Szinte kivétel nélkül minden építőipari cégnél van valami munkavédelmi probléma - derült ki abból a kiemelt vizsgálatból, amelyet május-júniusban végzett a munkavédelmi hatóság a szektorban. A napi.hu cikke szerint vállalkozások több mint 92 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot, azaz 1218 cégből 1127-nél. A 11 122 ellenőrzött dolgozóból pedig 3 352-nél találtak valami gondot. A célvizsgálat egészen pontosan a magasépítési, mélyépítési, építőmesteri, építő szakipari, valamint az útépítési tevékenységet folytatók ellenőrzésére irányult. A vizsgált munkaeszközök több mint ötödénél nem stimmelt valami: például minden második munkaállvány balesetveszélyes volt, de a legjobb arányt mutató kézi szerszámgépeknél is volt 10 százalék esély arra, hogy valami gond lesz annak használatából. A szabálytalanságok miatt a hatóság összesen 9,5 millió forintnyi bírságot szabott ki.
21.Európai tudósok: a homeopátia nem használ és még káros is 2017.09.20. 11:46
Végleg kitört a háború a homeopátia és a bizonyíték alapú orvoslás között. Vezető európai tudósok szerint ugyanis nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebó-hatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől – fogalmazta meg szakvéleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. Javaslatokat is megfogalmaztak, egyebek között a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére vonatkozóan. A csomagoláson egyszerűen és világosan fel kellene tüntetni a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét, ahogy az az összes többi, gyógyszertárban megvásárolható gyógytermék esetében megszokott. A homeopátiás szerek piaca Európában jelenleg 1 milliárd eurós piac és évente 6 százalékkal növekszik.
22.Teljesíthetőek a felsőoktatási törvény rendelkezései2017.09.20. 11:24
Teljesíthető és végrehajtható a hazai felsőoktatási törvény módosítása – jelentette ki az oktatási államtitkár a parlamentben. Palkovics László elmondta: a McDaniel College lehet az első unión kívüli felsőoktatási intézmény, amely eleget tesz a rendelkezéseknek. Emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Hivatal korábbi vizsgálata szerint több külföldi egyetem és főiskola sem a jogszabályoknak megfelelően működik.
23.Csapdában a magyar tej2017.09.20. 10:55
A magyar tejtermelők a 22-es csapdájában szenvednek – írja a napi.hu. A hazai termékek felvásárlási ára alacsony, ezért a gazdálkodóknak nincs pénzük a megfelelő takarmányozásra, ami lenyomja a minőséget és az árakat. Míg az Európai Unióban átlagosan 106-107 forint a kilónkénti ár, addig Magyarországon 90-93 forint - az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint. Mélykúti Tibor a Tej Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, a termékpálya összes szereplőjének össze kell fognia. A nemzetközileg alacsony felvásárlási ár eredménye az, hogy nő a magyar nyers tej kivitele, miközben a hazai feldolgozóipar 98 százalékban magyar tejet használ. Közös érdek lenne az árak rendezése. A Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért egyeztetéseket folytat a kormánnyal. Nemzetközi szinten a leginkább amiatt aggódnak a forgalmazók, hogy a kevés nyers tej miatt a világ vajszükségletét sem tudják kielégíteni.
24.Le kell cserélni a taxik negyedét 2017.09.20. 10:34
Az országban futó 10 ezer taxi negyedét le kell cserélni, mert a jogszabály szerint ilyen szolgáltatás csak tízévesnél fiatalabb autóval végezhető – írja a Világgazdaság. Az előírás 2500 autót érint, a csere folyamatosan zajlik, és a frissítés inkább a vidéki piacot érinti, mert Budapesten alacsonyabb a taxik átlagos kora – mondta Metál Zoltán a az Országos Taxis Szövetség elnöke. A fővárosban viszont az autók egy részét környezetkímélőbb motorral felszereltre kell váltani, mert a budapesti rendelet szigorúbb a jogszabálynál. A taxisoknak az év végéig meg kell újítaniuk vezetői engedélyüket és vállalkozói engedélyüket is. Metál Zoltán szerint mindezek nem okoznak érdemi változást a taxiszolgáltatásban.
25.Tizenkét évig nem évülnek el a korrupciós bűntettek2017.09.20. 10:21
Egységesen 12 évre nő a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - döntött a parlament. A Büntető Törvénykönyv módosítása a kihirdetés utáni harmadik napon lép hatályba. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta: a javaslat arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő nyújtott be és amelyről a Fidesz jelezte, parlament elé kerülése esetén támogatná. A korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés vasárnap indult el, mellé állt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Momentum Mozgalom.
Összesen: 48114 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Segélycsomag az ovisoknak
Több intézményt is felújítanak Somogyban
Kincset rejthet a Balaton
KULTÚRA
Népzenétől hangos Karád
Mitől félnek gyerekeink?
Zsoltárok textilbe hímezve
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Elúszni látszik a feljutás
Új csapattal, új reményekkel
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
Dupla veszteség érte a méhészeket
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?