Archívum
Összesen: 46216 db | 0 - 25 | « »
1.Új kulturális központ Kaposváron2017.03.22. 17:31
Modern fény és hangtechnika, 300 férőhely a nézőtéren és 200 négyzetméteres színpad - a Rippl-Rónai Művészeti Kar színész hallgatói újra birtokba vehetik az egykori Latinka Házat. A felújított kulturális intézmény emellett kiállításoknak és más rendezvényeknek is helyt ad majd.
2.Nekünk természetes a tiszta víz2017.03.22. 17:28
Vízkóstolás, laborbemutató kísérletek, vízi és ügyességi játékok, valamint koncert várta az érdeklődőket Siófokon a Víz világnapján. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nagyszabású programmal hívta fel a figyelmet életünk egyik legfontosabb elemére, az ivóvízre. Több száz gyerek népesítette be a Fő teret, ahol a többi között kihirdették a gyermekrajzpályázat eredményét.
3.Saját vállalkozást alapíthatnak2017.03.22. 17:25
A gyakorlatorientált oktatás mellett a startup szemléletmódot is új kurzusokkal vezetik be a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói számára. Az új képzés lényege, hogy a fiatalok a gyakorlatot egy virtuális térben szerezzék meg, ezáltal pedig versenyképesebb tapasztalattal indulhatnak majd a munka világába.
4.A helyi borászokat támogatják2017.03.22. 16:34
A dél-balatoni borok népszerűsítése érdekében közös felhívással fordul Somogy megye 246 polgármesteréhez a Somogy Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárkamara megyei vezetője. Azt kérik a települések vezetőitől, hogy rendezvényeiken, falunapjaikon kizárólag somogyi borokat kínáljanak. Eddig ugyanis nem ez volt a gyakorlat, pedig kiváló nedűk születnek ezen a területen, három alkalommal is dél-balatoni borász lett az Év bortermelője. A felhívást elindító sajtóeseményen elhangzott, hogy kezdeményezik a helyi termékeket népszerűsítő borvacsorák, borbisztrók és különböző rendezvények szervezését.
5.Veszélyben 15 ezer magyar munkahely? 2017.03.22. 16:01
A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete szerint az Unió egyes nyugati tagállamai olyan piacvédelmi jellegű korlátozásokat vezettek be a külföldi fuvarozókkal szemben, amelyekkel kiszorítják a magyar áruszállítókat a piacukról. Az ipartestület szerint, ha az EU nem lép fel a megszorítások ellen, akkor közel tizenötezer magyar veszítheti el munkahelyét. Az elmúlt években Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és január óta már Ausztriában is a fuvarozó vállalkozóknak előírják, hogy a tagállamokon áthaladó gépjárművezetőik bérét az országonkénti minimálbérhez igazítsák. Deli Andor, Európai Parlamenti képviselő szerint a magyar sofőrök jövedelmének a nyugati minimálbérhez való igazítása valójában szociális köntösbe bújtatott piacvédelmi mechanizmus, amellyel az egyes tagállamok saját piacukat védik. Az tény, hogy a kelet-közép-európai tagállamok az elmúlt években az olcsó áraikkal jelentősen növelték nyugat európai részesedésüket a közúti fuvarozási piacon.
6.Emeletes vonatok járhatnak a Balatonnál 2017.03.22. 16:00
Hamarosan emeletes motorvonatok közlekedhetnek a Balaton partján – tudta meg a Magyar Idők. A MÁV-Start ugyanis a napokban tette közzé, hogy a Stadler nyerte meg a nagy kapacitású motorvonatok beszerzésére kiírt pályázatot. Szakmai körökben kész tényként kezelik, hogy a svájci járműgyártó az emeletes motorvonatait szállítja majd a MÁV-Startnak. Az ígéretek szerint a Balaton déli partján is megjelenhetnek az új szerelvények a nagy utas- és kerékpárszállító kapacitásuk miatt.
7.Föld Órája - idén sem marad el!2017.03.22. 15:58
Március 25-én este egy órára ismét elsötétül egy sor nagyváros szerte a világon. A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint a Föld Órája akció jelkép: a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A MEHI felmérése szerint tízből hét magyar ember védtelennek érzi magát az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Ugyanakkor a magyar háztartások 24 százaléka felismerte az energiahatékonysági beruházásokban rejlő rezsicsökkentés lehetőségét, és 920 ezer háztartás szeretne a következő öt évben valamilyen energia-megtakarítással járó felújítást végezni. A felújítás akadálya azonban az érintettek döntő többsége, 84 százaléka szerint a pénzhiány és az ösztönző támogatások szűkössége.
8.Amikor a cápa telefonál2017.03.22. 15:34
Papírból készítettek akváriumot és tavat a kicsik a Víz Világnapján. Emellett a vízi élővilágról és a természet védelméről is tanulhattak az óvodapedagógusok segítségével. A Nemzetőr Sori Központi Óvodában a környezet megóvására hívták fel a gyerekek figyelmét, s mindezt természetesen játékos formában.
9.Indul a szociális ágazati program végrehajtása 2017.03.22. 12:56
Megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja 12 milliárd uniós forrásból – jelentette be a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta, a program végrehajtása ezen a héten indul, elkezdődnek az első továbbképzések. A projekt célja, hogy visszaadják a szakma rangját, elősegítsék a munkatársak megbecsülését, valamint biztosítsák a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.
10.Báró nyomában jeladós gólyaasszonyaink2017.03.22. 12:13
A három jeladós tojó gólya is közelít már Magyarország felé – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület. Messzebbről érkeznek, mint Báró, aki Kis-Ázsiából indult hazánkba és már március elején megérkezett őrhalmi fészkére. Évek óta ő az első. Most legközelebb Eszténa van, aki március 20-án átlépte a Boszporuszt és a Fekete-tenger partja mentén közelít. Neki kell a legkevesebbet repülni, ő ugyanis maradt a Száhel-övezeteben Csád illetve Szudán határvidékén. Akár már a héten itthon lehet. Gyöngyvirág és Hajdú viszont sokkal messzebbről indul. A két madárnak egészen Afrika déli feléből kell hazatalálnia, a napokban elérték a Nílus-völgyét. A három madáron kívül van még egy jeladós magyar megmentett gólya, a dejtári ( Nógrád megye) Emília, a szakemberek szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy idén nem tér haza, hiszen februárban még délnek fordult a Nílus mentén és az őszi vonulása alkalmával is meglátszott rajta komoly sérülése.
11.Lakóházakat fosztogatott a 8 fős somogyi tolvajbanda2017.03.22. 11:54
Fiatalkorú fiaival fosztogatott egy Somogy megyei férfi – sorozatos lakásbetörések miatt összesen nyolc emberrel szemben emelt vádat a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség. 2015. október és 2016. áprilisa között öt büssüi és egy kaposvári, elsősorban külföldiek tulajdonában lévő, részben üresen álló hétvégi vagy családi házakba törtek be. Elektronikai cikkeket, alkatrészeket, szerszámokat és lakásfelszerelési tárgyakat tulajdonítottak el, a kár meghaladja 1 millió forintot. Az egyik holland sértettől azért nem tudtak elhozni semmit, mert kutatás közben megszólalt a ház riasztója és elmenekültek. A vádlottak között négy fiatalkorú, és egy nő is van. Az ügyészség valamennyiükkel szemben börtönbüntetést kért, csupán egy fiatalkorúval szemben indítványozott próbára bocsátást.
12.Milliárdos energetikai korszerűsítésbe kezd a kormányhivatal2017.03.22. 11:30
Energetikai korszerűsítésbe kezd a Somogy Megyei Kormányhivatal: a heteken belül kezdődő 1,2 milliárd forintos beruházás 18 épületet érint. A megye különböző településein található, a kormányhivatal vagyonkezelésében, használatában álló ingatlanokban modernizálják a fűtést, kicserélik a nyílászárókat, az épületek homlokzatára, valamint a födémekre szigetelés, a tetőkre napelemek kerülnek. Mindezektől jelentős megtakarítást remélnek: előzetes számítások szerint a modernizált épületek energiafogyasztása évente átlagosan 2,6 millió kilowattórával csökken, ami 2018-tól évi több mint 480 tonnával mérsékli a szén-dioxid kibocsátását.
13.Sokan éltek az első házasok adókedvezményével 2017.03.22. 11:15
Egyre népszerűbb az első házasok adókedvezménye, havonta átlagosan 17 ezren érvényesítették azt tavaly – közölte a Világgazdaság. A kedvezmény a 2014. december 31-ét követően kötött házasságokra vehető igénybe 24 hónapon keresztül. Több fontos jogszabályváltozás is történt; az elmúlt évtől az adóalap-kedvezményként érvényesíthető összeg 31 250 forintról 33 335 forintra emelkedett, illetve a 16 százalékról 15 százalékra csökkenő szja-kulcs mellett is havi ötezer forint maradt a kedvezmény mértéke. Akkor is jár, ha időközben gyermeke születik a párnak.
14.Kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban 2017.03.22. 11:05
Megfeszített tempóban zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban – írja a Magyar Idők. A lap kiemelte, hogy már zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, a tervek szerint az idén összesen 652 milliárd forintra köthet szerződést a nyertesekkel a Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési program keretének csaknem harmadáról döntöttek eddig, a beérkezett pályázatok közül mintegy 22 ezer kérelmet bíráltak el, közülük 13 ezer esetben hirdettek nyertest. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a döntést a sok esetben félkészen beadott pályázatok is lassítják, ráadásul a 2016 végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sem készült fel időben a kérelemdömping kezelésére.
15.Enyhülhet a magyar GMO-szabályozás 2017.03.22. 10:59
A Földművelésügyi Minisztérium lazítana a gmo-mentességen, és ezt a magyar gazdálkodók érdekével indokolja. A Magyar Természetvédők Szövetsége azonban a fogyasztók megtévesztésétől tart. Határozottan ellenzik a tárca új javaslatát. A szóban forgó tervezet szerint ugyanis úgy módosítanák a GMO-mentesség jelöléséről szóló rendeletet, hogy engedélyeznék 0,9 százaléknyi génmódosítású alapanyag felhasználását a „GMO-mentes termék” jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédelmi szervezet programvezetője, Fidrich Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet a takarmányoktól kezdve a mézekig valamennyi GMO-mentesnek jelölt élelmiszerre érvényes lenne.
16.Hullámtörővel védik a vasutat Fonyódnál2017.03.22. 10:54
Hullámtörő épül Fonyódon a vasútvonal védelmére. A 737 méter hosszú építmény körülbelül 1 méterrel lesz magasabb a Balaton átlagos vízszintjénél, kivitelezése hamarosan kő- és földmunkálatokkal folytatódik. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hangsúlyozta: a hullámtörő megépítésével nem csökken majd a Balaton vízfelülete. Közölték azt is, hogy a nyári szezonban biztosítják a menetrend szerinti vasúti közlekedést, vágányzárra csak ősztől kell készülni. A Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti vasútvonal rekonstrukciója, valamint a hullámtörő építése jogerős környezetvédelmi, építési és vízjogi létesítési engedéllyel rendelkezik, a munkálatokat a vízminőségre vonatkozó előírások betartásával végzi. A Fonyód és Bélatelep közötti hullámtörőt 2018 szeptemberére hozzák létre, uniós és költségvetési forrásból.
17.Jogi diplomát kell szerezniük a végrehajtóknak2017.03.22. 10:38
December 31-e után nem dolgozhat olyan végrehajtó, aki nem végezte el a jogi egyetemet vagy legalábbis nem kezdte meg felsőfokú tanulmányait – írja a Magyar Idők. Az intézkedés a 170 fős állományból 25-30 embert érint – a többieknek már vagy megvan a jogi végzettségük, vagy hamarosan nyugdíjba vonulnak. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a lapnak elmondta: a diplomát 2022-ig kell megszerezni. Arról is beszélt, hogy a végrehajtók száma rövidesen 230-ra emelkedik. 14 státuszra a közelmúltban lehetett pályázni összesen 76-an adták be jelentkezésüket.
18.Harcolna a kormány az osztrák szociális juttatásokért2017.03.22. 10:30
Az emberi erőforrások minisztere szerint nem csökkenthető egyoldalúan az Ausztriába dolgozók támogatása. Balog Zoltán az osztrák közszolgálati televízióban beszélt erről, miután Bécs a családtámogatás változtatásával csökkentené az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását. A tárcavezető azt mondta, ha valaki az érvényben lévő jogi szabályzáson változtatni akar, akkor - mivel uniós szabályzásról van szó - az Brüsszelt kell megkérdeznie ez ügyben. A döntés több ezer olyan Ausztriába dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.
19.Fél percig tépték a kutyák 2017.03.21. 21:28
Kutyák tartják rettegésben Felsőmocsolád lakóit. A Somogy TV-nek nyilatkozók elmondták, hogy két kaukázusi farkasölő már két embert megtámadott. Egy asszonynak a saját udvarában ölték meg a kiskutyáját. Nemrég egy férfit akkor haraptak meg a kutyák, amikor csekket akart bedobni a portára. A kapu kinyílt és a két farkasölő rárontott. Megpróbált bemenekülni egy kisbuszba, de a karját és a lábát, így is elkapták. Mocsai Tamás polgármester feljelentést tett a rendőrségen.
20.Átadták az újabb határvédelmi bázist2017.03.21. 17:17
Megépült a negyedik határvédelmi központ is az ország déli határán. Az a logikus, hogy a katonák minél közelebb legyenek az ország déli határához, hogy minél hamarabb bevethetők legyenek – mondta az ünnepélyes átadón Simicskó István honvédelmi miniszter. Ezzel az ország déli határa fokozottan védett Bács-Kiskun megyétől Somogy megyéig.
21.A víz védelmében2017.03.21. 17:12
A szennyvíztározókat és a Balaton-parti települések központi kormányzati épületeit is megújítják, korszerűbbé teszik az elkövetkező 4 évben – mondta a Víz Világnapja kapcsán megrendezett konferencián Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Az eseményen elhangzott: mindnyájunk közös érdeke, hogy megvédjük vizeinket. A Balaton és a tó térségének vízmegóvására 2020- ig a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban mintegy 460 milliárd forintnyi uniós és hazai forrás áll rendelkezésre.
22.Idén is szélsőséges lesz az időjárás 2017.03.21. 13:58
Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek a Meteorológiai Világszervezet friss beszámolója szerint. Az idei tél eddigi hónapjaiban legalább háromszor érkezett hőhullám az Északi-sarkvidékre, amikor a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt hoztak. Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt. A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta. Nemcsak a globális hőmérsékleti csúcs, hanem a rendkívül kis mennyiségű tengeri jég és a tengerszint szakadatlan emelkedése is egyedülállóvá tette a tavaly esztendőt. Az óceánok magas vízhőmérséklete pedig olyan rendkívüli korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta sok trópusi tengerben, amelynek jelentős hatása volt a tengeri élelmiszerláncra és a halászatra.
23.Él a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása 2017.03.21. 13:40
Életbe lépett a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása, amelynek értelmében már nem lehet végrehajtás alatt álló ingatlanokat a becsérték 100 százaléka alatt árverésre bocsátani – mondta a KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Harrach Péter emlékeztetett, hogy az új szabályozással a végrehajtásokat és az árverések körüli problémákat kívánták rendezni. Az volt a cél, hogy ne alakulhasson ki, olyan helyzet, amikor nem az emberség, hanem a piaci érdek, a gazdagodás és haszonszerzés szándéka érvényesül.
24.Fordulat a közmunka kezelésében2017.03.21. 13:28
Már megjelent a Magyar Közlönyben a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacának átalakításáról szóló kormányhatározat. A kormány 150 ezerre akarja csökkenteni a számukat, ezért a Start-munkaprogramból 40 milliárd forintot csoportosítanak át az aktív munkaerőpiaci programok megvalósítására. Ebből 30 milliárdot 15 napon belül, a fennmaradó 10 milliárdot pedig június végéig kell átcsoportosítani. A kormány célja, hogy a közfoglaltatásból így kiemelt emberekkel enyhítsék az országban fellépő munkaerőhiányt. Az új rendszer szerint 2018 nyarától maximum 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni, a szakképzettséggel rendelkezők és a 25 évnél fiatalabbak pedig csak bizonyos esetekben dolgozhatnak közmunkásként.
25.Évről-évre többen kapnak életmentő szervet2017.03.21. 13:20
Elengedhetetlenek nevezte a transzplantációkhoz a szervkoordinációs rendszer működtetését Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti konferecián. Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója arról beszélt, az elmúlt tíz évben több mint 4 ezer átültetés történt. Hozzátette, hogy folyamatosan fogadják a potenciális szervdonori jelentéseket a magyarországi kórházakból. A hosszú szervezési idő alatt segítséget nyújtanak az intézményeknek, és szervezik a szervek szállítását is. Az Eurotransplanthoz csatlakozással 2013-tól külföldről is érkezhet beültethető szerv.
Összesen: 46216 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Két motoros baleset Somogyban egy nap alatt
A kitelepített németek emlékére
Balatoni halat a tányérokra
KULTÚRA
25 éves a Balatonföldvári Fúvószenekar
Érmekről a legkisebbeknek
Majdnem focista lett
SPORT
Nem sikerült a bravúr Szolnokon
A Pénzügyőr nyerte a döntő első meccsét
Közepes fordulatszámon is nyert a Csurgó
MAGAZIN
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
Elhunyt George Michael
GAZDASÁG
A használt lakásokat keresik többen
Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
Kisebb fűtésszámlát szeretne?
AUTÓ-MOTOR
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?
Még mindig elöregedett az autópark