Archívum
Összesen: 49208 db | 0 - 25 | « »
1.Nem voltak bekötve, megúszták2018.01.23. 15:20
A vízelvezető árokba csapódott és a feje tetején állt meg egy személygépkocsi ma reggel a 68-as főúton, Böhönye határában. Az autóban ketten utaztak, a jármű utasa sérült meg, őt a mentők a helyszínen ellátták. A sofőr azt mondta, megcsúszott a vizes úton. Egyikük sem volt bekötve, így mondhatni, szerencsésen megúszták a balesetet. A tűzoltók áramtalanították a járművet, a műszaki mentés és a helyszínelés idején, félpályán haladt a forgalom. A baleset körülményeit a marcali rendőrség vizsgálja.
2.Összefogás a minőségi méz érdekében2018.01.23. 15:00
Méhészeti eszközöket, mézes édességeket, borokat és kozmetikumokat is kínáltak az idei, immár 20. regionális méhésztalálkozón Kaposváron. A programon hazai és határon túli szakemberek is részt vettek, akik az összefogást sürgetik. Hiába a V4 országainak kiváló mézei, ha az európai piacon nem ritka, hogy kínai mézzel kevert termékeket kínálnak, olcsóbban. Elsősorban az érdekérvényesítés miatt szeretnék szorosabbra fűzni kapcsolatukat a lengyel, a szlovák és a magyar méhészeti egyesületek.
3.Kaposvár ezer arca2018.01.23. 14:45
Naplemente a Desedánál, fénykavalkád a vasútállomáson és zöldbe borult park a város szívében – igazán változatos és látványos fotókon örökítették meg Kaposvárt a “Színek, fények, hangulatok” című fotópályázaton. 95 alkotó közel 300 képet küldött be a Most Médiacsoport és a Compur Fotóklub felhívására, amelyekből ezúttal a legjobb 31-et mutatják be az Együd Árpád Kulturális Központban.
4.Jönnek az új bankjegyek2018.01.23. 14:31
Márciusban kerülnek forgalomba az új ezer forintos bankjegyek, a régiekkel pedig október végéig lehet fizetni – közölte a nemzeti bank. A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel még három évig minden bank és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók új ezresre. A régi 10 ezer forintos bankjegyek bevonásáról ugyanakkor még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható. Az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását. A régi kettő, öt és 20 ezer forintos bankjegyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.
5.Kisebb tejáfát akar az Agrárkamara 2018.01.23. 12:33
Áfacsökkentést és fokozott ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői. Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke továbbra is problémának nevezte, hogy irreálisan olcsón érkeznek Magyarországra, sokszor megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek. A megoldást szerinte az jelentené, ha a tej áfáját minél előbb 5 százalékra csökkentenék. Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a piac stabilizálódott az Európai Unióban tavaly, de azután mégis jelentősen emelkedni kezdett a tejtermelés. Úgy vélte, hogy termelőknek számítaniuk kell arra, hogy az árak továbbra is szélsőségesen ingadozhatnak.
6.El akart menekülni a rendőrök elől 2018.01.23. 11:45
Autósüldözés után fogtak el a kaposvári rendőrök egy körözött bűnözőt. A 48 éves férfi azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagy sebességgel hajtott Kaposvár belterületén. A járőrök intézkedés alá akarták vonni, ám a sofőr a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva nem állt meg, hanem nagy sebességgel továbbhajtott Szigetvár irányába. Zselicszentpálnál egy kanyarban azonban lesodródott az útról és balesetet szenvedett. Kiderült, a görgetegi férfinak nincs jogosítványa, ráadásul a kocsiját is kivonták a forgalomból továbbá, a barcsi és a Nagyatádi Rendőrkapitányság is elfogatóparancsot adott ki ellene. A 48 éves P. Sándort elfogták és előállították a Kaposvári Rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vették.
7.Folyamatosan bővül az autópiac 2014 óta2018.01.23. 11:09
Rekordforgalom volt az autókereskedőknél tavaly. 10 százalékkal több használt kocsit vettek, mint 2016-ban. Szakemberek szerint idén még tovább bővülhet a piac. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1-en azt mondta, ahogy erősödik a gazdaság, úgy az emberek is többet vásárolnak, de Gablini Gábor szerint fontos, hogy az emberek ne a régi, külföldi dízelautókat vegyék. „Nekünk arra kell figyelni, hogy az eddigi rossz folyamatokat ne tetézzük azzal, hogy tárt kapukkal várjuk azokat az autókat, amelyeket odakint leselejteznek. Magyarországnak is át kell állnia arra, hogy kifejezetten a károsanyag-kibocsátás alapján méri az adóterhet a különféle járművekre” – hívta fel a figyelmet a szakember.
8.Példát mutathatnak 2018.01.23. 10:53
Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint a szervezetnek kezdeményező szerepet kell játszania a visegrádi országok mentőszolgálati közötti együttműködésben. Csató Gábor a Magyar Időknek világszinten is egyedülállónak és példaértékűnek nevezte az Országos Mentőszolgálatot. Kiemelte, az az OMSZ egy államilag finanszírozott, egész országot lefedő, egységes irányítással és felszereltséggel működő mentőszolgálat, amely képes arra, hogy követendő szabványt teremtsen. A főigazgató beszélt arról is, hogy március végére megérkezik mind a 193 új, világszínvonalú mentőautó és idén újabb 117 gépjárművet szerezhetnek be.
9.Béremelést követelnek2018.01.23. 10:28
Béremelést követelő petíciót adott át a kultúráért felelős államtitkárságának a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. Csóti Csaba elnök hangsúlyozta, az utóbbi években semmilyen bártárgyalás nem zajlott a kulturális szférában, míg van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy 20 éves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél 100 ezer forinttal kevesebb. Közölte azt is, követelései elutasítsa esetén a sztrájkot is fontolóra veszik, a petíciót több szakszervezet is támogatja.
10.Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program2018.01.23. 10:13
Új jelölést kapnak februártól a biztonságos étrend-kiegészítők. Zöld kör, abban fehér háromszög és benne egy zöld É betű. 1200 patika csatlakozott eddig. Évről-évre egyre több az étrend-kiegészítő az orvosok pedig azt mondják, hogy a gyártók sokszor nem a fogyasztók érdekeit nézik. Azért hozták létre a programot, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy olyan étrend-kiegészítők kerüljenek a gyógyszertárakba, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, nem nyújtanak garanciát a fogyasztóknak. Az étrend-kiegészítők speciális élelmiszernek minősülnek, és a termékeknél kockázatértékelést végez majd a hatóság, valamint megnézik, az adott terméket hol gyártották.
11.Börtönbüntetésre ítélték az akkumulátorokkal kereskedő férfit2018.01.23. 09:57
Veszélyes hulladékkal, pontosabban akkumulátorokkal kereskedő férfit ítélt börtönbüntetésre a Kaposvári Járásbíróság. Nem tudni honnan, közel 17 tonnányit vásárolt fel, amit aztán 3 millió forintért értékesített. A 28 éves férfit korábban már elkapták ugyanezért, de akkor csak felfüggesztett börtönt kapott. Most 1 év 8 hónap szabadságvesztésre valamint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt és elrendelte a korábbi 6 hónapos, illetve 1 év 6 hónapos felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.
12.Jeligével küldte Erkel a Himnusz zenéjét2018.01.22. 16:40
Országszerte tartják a magyar kultúra napját, amelyet 1989 óta január 22-én ünneplünk. A kéziratok tanúsága szerint 1823-ban e napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. A megzenésítésére viszont 1844-ig várni kellett. Mint azt az Erkel Társaság elnöke Balatonlellén elmondta: 13 pályamű érkezett, de, hogy Erkel Ferencen kívül pontosan kik készítettek zenét Kölcsey verséhez, nem tudni, hiszen jeligével adták be a Himnusz kottáit.
13.Rekord látogatottság a Seuso-tárlaton2018.01.22. 13:31
22300-an tekintették meg Kaposváron a Seuso-kincseket. A vándorkiállítás somogyi állomásán 3 hétig voltak láthatók a késő római kori ezüstremekek. A tárlat a Rippl-Rónai Múzeum eddigi leglátogatottabb kiállítása volt.
14.Stabil Somogy gazdasága2018.01.22. 13:02
Példaértékű az, ahogyan a kaposvári és a somogyi cégek fejlesztenek – fogalmazott Rákossy Balázs a megyeszékhelyen. A Kaposvári Vállalkozók Klubja rendezvényén az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár kiemelte: a cégek fejlődése hozzájárul a régió és a megye gazdasági növekedéséhez is. Az eseményen Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az elmúlt 7 évben közel 13 milliárd forint pályázati pénzt hívtak le a kaposvári vállalkozások.
15.Hurokkal ejtett vadakat a somogyi orvvadász2018.01.22. 12:57
Orvvadászt fogtak el a nagyatádi rendőrök a hétvégén. Egy 67 éves férfi acéldrótból készített hurokkal ejtett el vadakat a csurgónagymartoni erdőben. Vasárnap egy bejelentés alapján indítottak vizsgálatot, miután egy kilőtt és zsigerelt szarvasborjúra bukkantak a terület bejárásakor, továbbá etetésre szolgáló takarmányt és a vad elfogására alkalmas eszközt fedeztek fel. A nyomok az erdő melletti házhoz vezettek, ahol azonnal házkutatást tartottak. A birtok tulajdonosának gépjárművéből szarvas és vaddisznó koponyák kerültek elő, a fagyasztóból pedig több kilónyi kizsigerelt, feldarabolt vadhús, amiket a nyomozók lefoglaltak. A gyanúsítottként kihallgatott 67 férfi beismerő vallomást tett, az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhet.
16.14 milliárd forint marad évente a zsebekben2018.01.22. 12:50
2016 óta 45 díj és illeték szűnt meg, amely évente összesen 14 milliárd forint megtakarítást jelent a lakosságnak – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán a Magyar Időknek adott interjúban emlékeztetett arra, hogy ma már a többi között ingyenes a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása, nem kell fizetni az erkölcsi bizonyítványért és a felvételi eljárásért és az anyakönyvi kivonat kiadásáért sem. Csökkentek a vállalkozások terhei is, ingyenesek például egyes adóigazolások és a cégeljárások egy része.
17.Bezárt a Seuso-kincs kiállítás Kaposváron2018.01.22. 11:26
Vasárnap este bezárta kapuit a kaposvári Seuso-kiállítás. Három héten át több mint 22 ezer látogatót vonzott a páratlan ezüstlelet. Naponta több mint ezren érkeztek a vándorkiállítására. Voltak napok, amikor kígyózó sorok álltak a múzeum épülete előtt. A tárlaton a híres Seuso tál mellett geometrikus és állatalakos kancsókat, illatszeres dobozokat és amforákat is megcsodálhatott a nagyérdemű. Az ezüst kincseket a IV. század utolsó évtizedeiben rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve. Az érdeklődők pedig a tárgyak kalandos előkerüléséről is olvashattak. A műtárgy-együttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. Még Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán is megtekinthető lesz.
18.A szőlővesszőből jósolják a termést2018.01.22. 11:06
A hagyománytisztelő borászok, borkedvelők gyűltek össze vasárnap Szőlősgyörökön, hogy Szent Vincére, a bor védőszentjére emlékezzenek. Vince-napot hagyományos termésjósló napnak tartják, ilyenkor a metszett Vince-vesszőt meleg helyre vitték, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy lett rajta, a boros gazdák, bő termést remélhettek. Idén Szőlősgyörökön is bíznak a jóslásban és a kedvező időjárásban.
19.Magabiztos Fino siker a Szolnok ellen2018.01.22. 10:25
Hozta a kötelezőt a 18-szoros bajnok Fino-Kaposvár együttese a férfi röplabda NB I. hétvégi fordulójában. A címvédő magabiztosan, játszmaveszteség nélkül, 3-0-ra verte a 2017-es kupagyőztes Szolnokot a városi sportcsarnokban. „Fontos volt, hogy a Pénzügyőr elleni találkozón látott lendületet továbbvigyük. Ez az első és a harmadik játszmában maradéktalanul sikerült” – nyilatkozta Demeter György vezetőedző a lefújás után. A Kaposvár következő mérkőzését szintén vasárnap játssza 16 órakor Székesfehérváron az újonc MÁV Előre SC ellen.
20.Zenger Zsolt nyerte a választást 2018.01.22. 09:44
Zenger Zsolt független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Nemeskisfaludban, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson. A győztes 38, míg szintén független vetélytársa, Rubecz Lóránt 3 érvényes szavazatot kapott, a harmadik jelölt, Jani Gergely az elmúlt napokban visszalépett az indulástól. A képviselőket nyolc független jelölt közül választhatta ki a mintegy nyolcvan választásra jogosult polgár. A választást azért kellett kiírni a Marcali járásban található mintegy 150 lakosú községben, mert a képviselő-testület múlt ősszel feloszlatta magát, tagjai nem tudtak együttműködni Molnár Zoltán független polgármesterrel.
21.Elszaporodtak itthon a hódok 2018.01.22. 09:31
Újra elterjedtek a hódok a Dunántúlon annak ellenére, hogy az ezredfordulóra szinte teljesen eltűntek Magyarországról. 2000 környékén a horvát határ térségében indult egy visszatelepítési program, és azóta az állatok úgy elszaporodtak, hogy már a Balaton északi partján túl is keresnek maguknak területeket. Hóddal nagyon ritkán találkozni nyomukat, a körberágott és kidöntött fákat azonban lehetetlen nem észrevenni. A földtulajdonosok általában nem örülnek a hódok fákat pusztító tevékenységének, de a Veszprém megyei Porván most jót tettek, ugyanis a tavaszra tervezett munkák egy részét végezték el az önkormányzat helyett.
22.Lakásvásárlási támogatás kérhető2018.01.21. 17:43
A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - idézi Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárát az MTI. A kormány célja, hogy minden család saját otthonhoz jusson. A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, öt év alatt maximum 5 millió forintot adhat ilyen támogatásként adómentesen. Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2016-ban a lakáscafeterianak köszönhetően 41 ezer munkavállaló csökkentette összességében 18 milliárd forinttal lakáscélra felvett hitelét.
23.Nehezebb a balatoni nádaratás2018.01.21. 09:00
Új, közfoglalkozatási mintaprojektben is vágják a nádat a Balatonon, de mivel a tó az enyhe tél miatt nem valószínű, hogy befagy, várhatóan nem sikerül teljes egészében learatni a tervezett mennyiséget - közölte Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel. Míg a korábbi években a tómedret kezelő vízügyi igazgatóság évi mintegy 3 millió forintot fordíthatott nádaratására, idén 7,8 millió forint jut a feladat elvégzésére egy közfoglalkoztatási mintaprojektben. Csonki István beszámolója szerint a kézi vágáshoz szükséges eszközök beszerzése megtörtént, az aratásra szánt parti területek azonban a magas vízszint miatt és a fagy hiányában csak részben közelíthetők meg, ezért a tervezett ütemhez képest lassabban halad az aratás. A Balaton 235 kilométeres partvonalán körülbelül 1200 hektárnyi, a Balaton védelme miatt stratégiai fontosságú nádas található, amelynek egyharmadát természetvédelmi célokból érintetlenül hagyják. A szakemberek szerint a többit vágásforgó rendszerben lenne célszerű aratni úgy, hogy 3-4 évente minden nádas megújulhasson. Az évente levágandó terület körülbelül 270 hektár lenne, de a beépítettség miatt sok helyen nem megoldható a nagyüzemi, gépesített vágás.
24.Tisztább a levegő2018.01.21. 08:58
Eredményesek voltak a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések a kisméretű szálló por részecskék koncentrációja ráadásul csökkenő kiadások mellett mérséklődött - mondta Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális hulladékégetés problémájával a döntéshozóknak a jövőben is foglalkozniuk kell, ugyanis az egészségre különösen veszélyes anyagok (például dioxinok) levegőben elért koncentrációja összefügg a háztartási hulladékégetéssel. Németh Erzsébet kiemelte: a rezsicsökkentés pozitívan befolyásolta az emberek fűtési szokásait, azonban a hátrányos helyzetben élőknél életkörülményeik határozzák meg, hogy mivel fűtenek és milyen egészségügyi kilátásaik vannak. A közlekedéssel kapcsolatos légszennyezést érintően is az eddigi intézkedések (elkerülő utak építése, tömegközlekedési rendszer javítása, autókra vonatkozó szabályok szigorítása) hatékonyak voltak.
25.Fejlesztik a kertészeti ágazatot2018.01.21. 08:57
Az agrárkormányzat fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Nagy István parlamenti államtitkár. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a tárca zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájában megfogalmazott cél, hogy az ágazat a jelenlegi 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen. A tervek szerint a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35, a gyümölcstermesztésé pedig 70 százalékkal emelhető. Nagy István hangsúlyozta, sikeres fejlesztéssel százezer új munkahely is létesülhet az ágazatban, ezért folytatni kívánják a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív ágazatok fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékek kibocsátásának növelését a foglalkoztatási képesség javítása érdekében.
Összesen: 49208 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Hoffmann Henrik marad a Balatoni Turizmus Szövetség...
Évet értékeltek a somogyi képviselők
A Seuso-kincsek Kaposváron
KULTÚRA
Gyerekprogramok a könyvtárban
Népzenétől hangos Karád
A tanítással lett teljes az élete
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Bíznak Leekensben
Nem sikerült a bravúr a Falco ellen
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Feltámadhat a magyar cukorgyártás
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?