Archívum
Összesen: 46565 db | 0 - 25 | « »
1.Életet ment az oltás2017.04.25. 16:52
Egyre több 5 éven aluli kicsit veszélyeztet a kanyaró és a rózsahimlő is, hiszen sok szülő nem adatja be gyermekének az ezek elleni védőoltásokat. Pedig a kötelező és az ajánlott vakcinák is életeket menthetnek - vélik a szakemberek. 2000 és 2015 között az oltásoknak köszönhetően 20,3 millió gyermeket védtek meg világszerte a kanyarótól és annak szövődményeitől. Erre hívják fel a figyelmet az Védőltások Európai Hetén is.
2.Van, aki egész nap tévét néz2017.04.25. 16:47
Tévénézési szokásainkról készített friss felmérést az Euronics Műszaki Áruházlánc, amelyből érdekes, akár egymásnak ellentmondó dolgok derültek ki. Például, hogy bár minden második ember elégedetlen a TV-csatornák műsorkínálatával, a többség átlagosan naponta legalább 2 órát mégis a készülék előtt tölt, sőt, sokan vannak, akiknél egész nap szól a tévé. Az is kiderült, hogy országosan tízből négy háztartásban két darab tévékészülék van, nálunk, Somogy megyében pedig lakásonként két-három televízió a jellemző.
3.Egész évben Nyitott Balaton2017.04.25. 16:44
Kerékpáros túrákkal, Varázshajóval, gasztronómiai és kulturális élményekkel is várják a Balatonhoz a turistákat, s mindezt egész évben. A Nyitott Balaton mintegy 108 programmal és 156 szálláshellyel csábítja a családokat a magyar tengerhez. A keddi sajtótájékoztatón Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség elnöke úgy fogalmazott: nem új szezonokra építenek, hanem arra, hogy a balatoni régió egész évben vonzó legyen a turisták számára.
4.Boross Péter: a somogyiságot nem lehet levetkőzni2017.04.25. 16:42
A Sikeres magyarok sorozat keretében Boross Péter egykori miniszterelnök volt a vendége a TIT Somogy megyei szervezetének. Az egykori kormányfő nemcsak a mai politikáról, hanem magánéletéről, hétköznapjairól és szülőfalujához, Nagybajomhoz való kötődéséről is mesélt a közönségnek.
5.Célkeresztben a szemétdombok!2017.04.25. 13:50
Tavaly január óta sokat fejlődött az illegális szemétlerakásokat feltérképező Hulladékvadász.hu – az internetes oldal mára környezetvédelmi hírportállá, egyben országos mozgalommá vált – írja a Magyar Idők. A hulladékvadászokhoz közel 400 bejelentés érkezett már az ország több különböző pontjairól, naponta három-négy felhívás érkezik. Közel száz esetnél meg is tisztították a területet az illegális szeméttől. Az oldalt olyan civil személyek, lakosok hozták létre, akik megunták, hogy piszkos szemétdombokhoz hasonlít közvetlen környezetük. A honlapon egyéni rovatokat, cikkeket, saját kép és videóanyagokat olvashatnak, nézhetnek meg a téma iránt érdeklődők.
6.Fürdőhelyek jövője múlhat az áfacsökkentésen2017.04.25. 13:28
Áfacsökkentést szorgalmaznak a fürdőüzemeltetők, akiket magasabb adókulcs terhel, mint a szállodásokat és a vendéglátósokat, pedig azok egy része éppen a fürdők vendégköréből él – közölte a Világgazdaság. A lap azt írja, az új költségvetési ciklusban az Európai Uniótól nem érkezhetnek pénzügyi források a fürdőfejlesztésekre. A fürdők kénytelenek saját magukra, illetve az önkormányzat támogatására támaszkodni. Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára azt mondta: ahhoz, hogy a fürdők népszerűsége fenntartható, a vendégkör pedig megtartható legyen a jelenlegi 27 százalékos áfát 18 százalékra, vagyis a szállodákkal és vendéglátósokkal azonos mértékre kellene szerinte csökkenteni. A fürdők tavaly minden eddiginél jobb évet zártak, több mint 40 millió belépőt adtak el. Idén és jövőre egyébként országszerte sok milliárd forintos fejlesztések indulnak a fővárosi és vidéki fürdőhelyeken egyaránt.
7.Nyolcszázalékos béremelés a közszolgáknak2017.04.25. 13:08
Olyan általános bérrendezést javasol az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala, amely 8 százalékos emelést jelentene az alkalmazottaknak. A szervezet szerint, azok estében, akiknek a bére 10 éve nem nőtt, akár ötvenszázalékos is lehetne az emelés. Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője azt mondta: 2011 és 2013 között 1400 milliárdos bértömeget vontak ki a szférából, és ebből az összegből máig csak 1050 milliárd érkezett vissza. A szervezet számítása szerint az általuk javasolt emelés éves bérköltsége 330 milliárd forint körül lenne, ennek egy jelentős része pedig egyből vissza is érkezne az állami költségvetésbe.
8.Trappista sajtokat tesztelt a Nébih2017.04.25. 13:01
Néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak a szakemberek a trappista sajtok vizsgálatakor. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 26 terméket ellenőriztek biztonsági és minőségi szempontból egyaránt. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium. Minden terméknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző – például a félkemény – csoportba sorolás. A vizsgált sajtok teljesítették a magyar élelmiszerkönyv minőségi követelményeit. 10 trappista sajtnál találtak jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztette a hatóság. A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.
9.Görgetegen öthektáros fenyves aljnövényzete égett 2017.04.25. 11:44
Öt hektáron égett a fenyves erdő Görgetegnél még hétfőn, késő délután. Az aljnövényzet kapott lángra, a tűz több fa törzsébe is belekapott. A helyi önkéntesek mellett Barcsról, Nagyatádról, Kaposvárról, sőt még Szigetvárról is érkeztek egységek a tűz megfékezéséhez. Több vízsugárral és kézi szerszámokkal dolgoztak. Több oldalról támadták a lángokat. A vízutánpótlást ingajárattal oldották meg. A nagy területen pusztító avartűz továbbterjedését végül több órás küzdelem árán sikerült megakadályozni.
10.Milliókat takaríthat meg a siófoki iskola2017.04.25. 11:34
Éves szinten mintegy 5 és fél millió forintot is megtakaríthat a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola miután energetikailag megújult a főépület – írja a megyei napilap. A Norvég Alapból elnyert 105 millió forintos támogatással, összesen 120 millió forintos beruházásból hőszigetelték az épületet, korszerű fűtési rendszert építettek ki, és napelemeket is telepítettek. A 60 éves múltra visszatekintő iskolában az 1980-as éve közepe óta nem volt jelentős energetikai korszerűsítés. De persze sok múlik a használaton is, ezért a tanárok és a diákok is energiahatékonysági továbbképzéseken illetve szemléletformáló programokon vettek részt.
11.Csökkent a bűncselekmények száma a térfigyelő kamerák miatt2017.04.25. 11:18
Drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma, azokon a somogyi településeken ahol kamerákat szereltek fel – írja a sonline. Kaposváron több mint 150 kamera figyeli a közterületeket, de több új is várható. Az elmúlt három évben 215 millió forintot költöttek arra a megyeszékhelyen, hogy segítsék a rendőrség munkáját. Azt mondják, a kamerarendszer is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kaposvár a második legbiztonságosabb település lett a megyei jogú városok között. Egy év alatt a bűncselekmények aránya harmadára csökkent és a nyomozások eredményessége is több mint 63 százalékra nőtt. Siófok is bővítené a kamerarendszerét, amelynek tavaly már jelentős visszatartó ereje volt. A legtöbb problémát okozó Petőfi sétányon kívül most a strandot is biztonságosabbá tennék; még az idén 14 új kamerát szerelnek fel, 8-at pedig újabbra cserélnek. Nagyatádon a kamerák még éjjel is elemezhető képeket adnak a közterekről. Ám itt is tervezik a korszerű hálózat bővítését, újabb 4-5 kamerát szerelnénk fel városban.
12.Nőtt a házasságban született gyerekek száma 2017.04.25. 10:55
Nőtt a házasságban született gyermekek száma tavaly – írta a KSH demográfiai elemzése alapján a Magyar Nemzet. A felmérés szerint 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410 újszülöttel több, mint 2015-ben. Több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése. Csökkent az abortuszok száma is. Tavaly 30 ezer ilyen beavatkozást végeztek el az orvosok.
13.Idén kaland- és sporttáborba megy a legtöbb gyermek2017.04.25. 10:48
Egyre izgalmasabb és drágább táborok várják nyáron a gyerekeket. Idén a legnépszerűbbek a kaland- és sporttáborok. A szülők több mint 650 lehetőség közül választhatnak – írja a Magyar Hírlap a Táborfigyelő portál összeállítása alapján. Az árak viszont emelkedtek, az ottalvós táborok ára átlagosan 40-45 ezer forint hetente, a napközis táborokért 25-30 ezer forintot kérnek. A legolcsóbb lehetőség 12 ezer forintba, a legdrágább tábor 219 ezerbe kerül. A drágulással együtt egyébként megjelentek az előfoglalási kedvezmények is, ezek egyes esetekben az áremelkedést lefedik. Míg a kínálatban tavaly extrém újdonságnak számítottak a katonai és lövésztáborok, idén már a nyelvi táborokat is megelőzik és a harmadik legkeresettebbnek számítanak.
14.3 százalékos nyugdíjemelés várható jövőre2017.04.25. 10:42
Jövőre várhatóan 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – erről Varga Mihály beszélt a Magyar időknek. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány 2018-ban 3 százalékos inflációval számol, így az idősek járandóságát is ilyen mértékben emeli. Idén, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi, a nyugdíjprémium ügye is szóba jöhet, mert mint mondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy az idősek ne vesztesei, hanem kedvezményezettei legyenek a fellendülésnek.
15.Lanyhul a kivándorlási kedv2017.04.25. 10:32
Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan az országból, mint a korábbi években – írta a Világgazdaság a KSH adatai alapján. Az elmúlt évben 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott külföldre, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kiköltözött magyar tért vissza az országba. A kiköltözők főként fiatalok, 45 százalékuk 30 éves alatti, háromnegyedük kora pedig nem éri el a 40 évet. Azt, hogy továbbra is magyarok százezrei dolgoznak külföldön, alátámasztja, hogy tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza egy évnél rövidebb ideje külföldön lakók.
16.Pénzt kaphat a korszerűsítésre2017.04.25. 10:28
Hétfőtől 115 milliárd forintos pályázat nyílt meg azoknak a családi ház tulajdonosoknak, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, amelyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások beépítését tervezik - közölte a Magyar Fejlesztés Bank. Az országszerte több mint 400 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitel természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként maximum 7 millió forintig igényelhető, akár húsz éves futamidővel. A hitelhez további költségek nem kapcsolódnak, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni.
17.Félmilliárdos kárt okozott az áprilisi tél 2017.04.25. 08:24
A biztosítók becslése szerint már most nagyjából félmilliárd forintra tehető a lakóingatlanokban keletkezett károk a múlt heti télies időjárás miatt. Azzal számolnak, hogy 6500 lakossági ingatlan sérülhetett meg - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ebben van olyan, amit a viharos szél okozott vagy beázás illetve a hó sólya miatt keletkezett. Az összegben például a mezőgazdasági fagykárok benne sincsenek. A legtöbb káreseményt a fővárosból, a Dunántúlról, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megyéből jelezték, de egyes biztosítókhoz az egész ország területéről érkeztek bejelentések. Magyarországon egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegű díjért megköthető. A piacot 16 biztosító 85-féle terméke alkotja.
18.A környezettudatosságra nevelnek2017.04.24. 16:51
Műanyag palackokból divatos ruhákat, poharat és szélforgót, autó alkatrészekből pedig robotot készítettek az iskolások. Mindezt az újrahasznosítás jegyében tették a fiatalok, így felhívva az emberek figyelmét a környezet tudatosságra. Több intézményben egész héten a természet megóvásáról tartanak előadásokat és játékos vetélkedőket. A legkisebbeket virágültetéssel vezették rá a bolygó védelmére a Föld napján.
19.Időben kell segítséget hívni2017.04.24. 16:34
Sehol Európában nem kapnak annyiran stroke-ot, mint Somogyban. Csak a Kaposi Mór Oktató Kórházba naponta több mint 10 stroke gyanús beteget látnak el. Sokszor azonban - a világszínvonalú ellátással ellenére sem - tudnak segíteni, hiszen későn kerül szakemberhez a páciens. Pedig a betegség könnyen felismerhető, sőt egy kis odafigyeléssel meg is előzhető.
20.Újra kinyit az ikonikus csavargőzös2017.04.24. 15:17
Megkezdte hatodik szezonját a Balaton csavargőzös. A 145 éves hajómatuzsálemet az egész szezonban, akár rossz időben is várja a látogatókat. Hiszen a hajózásról készült interaktív kiállítás a parton álló hajó gyomrában tekinthető meg.
21.Tanácsadás a munkavállalóknak 2017.04.24. 13:01
Ingyenes jogi tanácsadást indít a munkahelyi balesetben érintett munkavállalóknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök elmondta: a szakszervezeti szövetség a szolgáltatással a munkavállalók kiszolgáltatottságán kíván enyhíteni a szolgáltatással. Tapasztalatuk szerint a munkavállalók többsége nem ismeri, így nem is él a jog adta kártérítési lehetőséggel munkahelyi balesetek vagy foglalkoztatási betegségek esetén. Palkovics Imre szólt arról is, hogy a tanácsadás mellett a perképviselet ellátását is segítik.
22.Iskolában vadásznak gyerekekre a szcientológusok2017.04.24. 12:43
Szektások vadásznak iskolás gyerekre. A magyar szcientológia egyik fedőszerve, a Drogmentes Világért Alapítvány az iskolákat fenntartó KLIK figyelmeztetése ellenére is rengeteg iskolába jutott be áldrogkampányával. Nemrég újra csőbe húztak egy iskolaigazgatót, propagandafüzeteiket pedig ezrével osztogatják a kisiskolások között – írja a Ripost. A lap szerint nem is titkolták, hogy az április 22-én elrajtolt Drogmaratont szcientológusok szervezik, amelynek lényege, hogy országszerte minél több iskolába jussanak be a 42 napos futás alatt. Annak ellenére megpróbálják ezt, hogy tilos. Az intézményfenntartó már levelet is küldött, figyelmezetve az igazgatókat, hogy a drogmentes alapítvány mögött valójában szcientológusok állnak, akik iskolai előadásaikon való részvételt követően ismételten kapcsolatba lépnek a gyerekkel. Azért kell látszólag nemes célok mögé bújniuk, mert a legtöbb embert riasztja a szcientológusok rossz híre. Tudománytalan, erőszakos módszereik, szektaszerű működésük sok országban még a nemzetbiztonsági jelentésekben is szerepel. Öngyilkosságba hajszolt, adósságcsapdába csalt emberek tragédiái szerepelnek tucatszámra ezekben a jelentésekben.
23.Zákánynál tartoztatták fel az eltűnt svájci kisfiút2017.04.24. 12:15
A zákányi vasútállomáson tartoztatták fel a rendőrök az eltűnt svájci fiatalt. A 15 éves fiú egy zenekar tagjaként érkezett Magyarországra. Április 22-én éjjel azonban valamiért elhagyta a gödöllői szálláshelyüket és mobilját sem vitte magával. A fiúra azonnal körözést adtak ki, a nagyatádi rendőrök igazoltatták őt a vasútállomáson. Szerencsére, viszonylag hamar megtalálták, a rendőrség vasárnap késő este közölte, hogy épségben előkerült: a nagyatádi rendőrök a zákányi vasútállomáson találtak rá. A fiúnak nem esett baja, a rendőrségre kísérték. Nem tudni, hogyan és miért kószált el ilyen messze Gödöllőtől.
24.Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez2017.04.24. 11:56
Egyelőre nem várható döntés a munka törvénykönyvének módosításáról. A kormány képviselői a jövő héten egyeztetnek a szociális partnerek javaslatairól – tudta meg a Magyar Idők. Korábban a munkavállalói és a munkaadói oldal is bírálta, mivel annak benyújtását nem előzte meg szélesebb körű érdekképviseleti egyeztetés. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös javaslata alapján kikerülne a jelenlegi egyéves munkaidőkeret három évre hosszabbítása és törölnék a jelenlegi indítványból azt is, hogy a munkavállaló hozzájárulásával is módosítható a munkaidő-beosztás. A munkaadói oldal tervek szerint május elején mondja el véleményét.
25.Egyre kevesebb lakást ajánlanak fel2017.04.24. 11:40
Az idén az első három hónapban csak 1075 bajba jutott adós lakását ajánlottak fel eladásra a Nemzeti Eszközkezelőnek - írta a Világgazdaság. A lap szerint ennek nemcsak a kvóta kimerülése, de a felajánlható lakások számának csökkenése is oka lehet. A felajánlott ingatlanok száma évről évre csökken: míg 2013-ban még több mint 12 ezer, tavaly 9147 lakást ajánlottak fel a pénzintézetek. Az eszközkezelő csak 35 ezer lakást vehet meg a hiteladósoktól, és március végén már 29 236 szerződéssel rendelkezett, míg a felajánlott lakások száma meghaladta a 40 ezret.
Összesen: 46565 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Egészségőrző napot tartottak a piacon
Befektetésnek is jó
Kínába exportálnának húst
KULTÚRA
Látványos musicalben a Sose halunk meg
A botforgatás bajnokai a színpadon
A gyermekkort idézik festményei
SPORT
Negyedik lett a Csurgó a Magyar Kupában
Nagyot küzdött a Kaposvár
Puskás Ferencre emlékeztek
MAGAZIN
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
Elhunyt George Michael
GAZDASÁG
Nincs rákkeltő hatása a glifozátnak
A használt lakásokat keresik többen
Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?