Archívum
Összesen: 46216 db | 25 - 50 | « »
26.Nagy igény lett a házi segítségnyújtásra 2017.03.21. 12:59
A 2005-ös indulás óta megduplázódott Somogy megyében a házi segítségnyújtásban részesülők száma. Januárban már 3600-an vették igénybe a szolgáltatást – írja a sonline az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataira hivatkozva. Az ellátás a helyi önkormányzatok kötelező feladata, amelyhez állami normatívát kap. A lap emlékeztet: a feltételrendszert az előző esztendő utolsó ülésén módosította az Országgyűlés. Ennek értelmében eltörölték az egy ellátottra fordítandó napi kötelező minimum időtartamot, amely korábban minimum egy, legfeljebb napi négy óra volt. Ezzel azonban éppen a legrászorultabbak járhatnak rosszul. Hisz előfordulhat, hogy a gondozókra mostantól több beteget osztanak a szolgáltatók, mint eddig, így egy-egy érintettre kevesebb idő jut majd, mint amennyit a törvény korábban előírt. Ráadásul eddig az vehette igénybe az ellátást, aki rászoruló volt, januártól azonban bárki beléphet a rendszerbe, aki fizet.
27.Egyszerűsített építési bejelentés 300 nm feletti házakra is2017.03.21. 12:35
Egyszerűsödik a 300 négyzetméter feletti lakóépületek építése, bővítése – az erről szóló javaslatot elfogadta az Országgyűlés. Lázár János miniszter tervezete alapján egy egyszerű bejelentés is elegendő lesz a jövőben a munkálatokhoz, ha nem kereskedelmi céllal épített, egyetlen lakást jelentő ingatlanról van szó. A törvény értelmében 5 évig nem is lehet az épület rendeltetését megváltoztatni.
28.Hatmilliárd pályázható munkahelyi bölcsődékre2017.03.21. 12:20
Elindult a munkahelyi bölcsődéket támogató pályázat. Vállalkozások, nonprofit szervezetek és költségvetési szervezetek jelentkezését várják – nyilatkozta az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Rákossy Balázs elmondta: összesen hatmilliárd forint van a programra, a pályázók 8 és 100 millió forint közötti összeget igényelhetnek. A pénzt a bölcsőde helyének kialakítására, a gondozáshoz szükséges eszközök beszerzésére és a személyi feltételek megteremtésére fordíthatják. Hozzátette: a munkahelyi bölcsődék hozzájárulnak a kisgyermekes nők foglalkoztatásának elősegítéséhez, valamint a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítéséhez, ezért is támogatja azok létrejöttét a kormány.
29.Konzorciumokba szerveződnek a kukás cégek 2017.03.21. 12:00
Konzorciumokba szerveződik Magyarország 109 hulladékgazdálkodó közszoláltatója - írja a Világgazdaság. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerint régiónként csak egy-egy társaság üzemel majd. Az új rendszernek április végére kéne felállnia, de régiónként lehetnek eltérések a folyamat gyorsaságában. Az új konzorciumok kialakítása önkormányzati feladat, ehhez átalakíthatják a meglévő hulladékgazdálkodási társulásokat. Az átszervezés célja, hogy hatékony, méretgazdaságos regionális közszolgáltatók lássák el a feladatot, miközben nem nőnek a díjak. A lap szerint a társulásba nem kötelező belépni, de célszerű.
30.90 gyerek jut egy szakemberre 2017.03.21. 11:46
Országszerte súlyos szakemberhiány tapasztalható a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betöltendő státuszok több mint harmada üres – írja a Magyar Nemzet. A szakszolgálatoknál többféle munkakörben dolgoznak: korai fejlesztésért felelős pedagógusokat, logopédusokat, pályaválasztási tanácsadókat, gyógytestnevelő tanárokat, iskolapszichológusokat és kiemelkedően tehetséges gyermekeket gondozó szakembereket foglalkoztatnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a tavaly októberi állapotokról számolt be a lapnak, eszerint 6300 álláshelyből csak ötezret sikerült betölteni. Az Emmi adatai szerint több mint 452 300 gyermeket látnak el a szakszolgálatoknál, a legfrissebb adatok alapján átlagosan kilencven fő jut egyetlen ott dolgozó pedagógusra. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője elmondta: a munkát kevésbé teszi vonzóvá, hogy megvonták a korábbi pótlékokat, hiányos az eszközpark és zsúfoltak az intézmények.
31.Nem használták a biztonsági övet2017.03.21. 11:27
Közel száz autós akadt fenn a rendőrségi hálón Somogy megyében. 83 szabálytalanul közlekedőt találtak az utakon a hétvégi fokozott ellenőrzés során. Döntően a sofőrök nem kötötték be magukat, míg 10 esetben az utasok nem használták a biztonsági övet. Országosan több mint 3600 autóst kaptak el, akik nem voltak becsatolva. A gyermekülést 67 alkalommal nem használtak, míg nyolcan bukósisak nélkül közlekedtek. A fokozott közúti ellenőrzés egy európai akció része volt, idén még hét hasonló várható. Legközelebb április 19-én, valamint 21és 22-én lehet számítani rendőri jelenlétre az utak mentén.
32.Májusban jön a legolcsóbb internet2017.03.21. 10:50
Májusban megjelenik az internetszolgáltatók kínálatában a Digitális jólét alapcsomag – írta a Világgazdaság. A csomag ára a piacinál legalább 15 százalékkal lesz kedvezőbb. Még nem lehet tudni, hogy az egyes szolgáltatóknál mennyi lesz az ára a csomagnak, de várhatóan a mostani díjakhoz képest havi 500 forinttal is olcsóbb lehet. Azok a személyek vehetik igénybe, akiknek a szerződéskötés előtti évben nem volt internet előfizetésük.
33.Keresett vakcinák, ellentmondó hírek2017.03.21. 10:18
Továbbra sincs kanyaró elleni vakcina a gyógyszertárakban. Egy hete még azt közölték a gyógyszerészekkel a gyártók, hogy napokon belül eljuttatják az oltóanyagokat, ám Somogy megyében például alig van készleten. A sonline szerint az általuk megkérdezett legtöbb helyen rendelni sem tudnak tartós szállítói hiányra hivatkozva. Ezt azonban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet cáfolta: nincs zárolás és közlésük szerint bármelyik oltás elérhető. Ennek ellenére csupán egy kaposvári és egy marcali patikában mondták a lapnak azt, hogy bár polcon nincs, de egy fajta vakcinát tudnak rendelni. Már nem csak a környező országokban tombol a ragályos betegség. Belgiumban, Franciaországban és Németországban is rengeteg a beteg. Romániában már 3800-an kanyarósak, 17-en pedig bele is haltak a szövődményekbe. Magyarországon az első megbetegedéseket két hete regisztrálták, azóta összesen 52 kanyarógyanús embert tartanak számon, közülük 15 esetben már igazolták is a betegséget.
34.Internetes csalásra figyelmeztet az OTP2017.03.21. 09:29
Ismét adathalászok próbálják meg ellopni az OTP Bank ügyfeleinek adatait – figyelmeztet a pénzintézet. Az elkövetők elektronikus levélben az OTP-re hivatkozva igyekeznek kicsalni a számlatulajdonosok internetbanki belépéshez szükséges adatait és jelszót. Az OTP hangsúlyozza: soha nem kérnek ügyféladatokat vagy szolgáltatásmegerősítést elektronikus üzenetben. A visszaélési kísérlet miatt megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.
35.Elzárás gyorsított eljárásban2017.03.21. 08:54
30 nap elzárással sújtott a bíróság egy Somogy megyei dohánybolti betörőt. A 39 éves férfi egy féltéglával bedobta az inkei dohánybolt bejárati ajtajának üvegét és ellopott összesen 6.900 forint értékű dohányárut. A pénztárgépet is eltalálta, amellyel 42 ezer forint rongálási kárt is okozott. A bűncselekményt egyébként azzal magyarázta, hogy elfogyott a cigarettája és a buszt is lekéste. A Nagyatádi Járásbíróság lopás miatt gyorsított eljárásban hozta meg ítéletét.
36.Szarvasgomba siker Keszthelyen2017.03.20. 18:11
Első alkalommal sikerült Magyarországon francia szarvasgombát mesterségesen termeszteni. Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán tizenhét éve kezdték meg ezt a kísérletet és most sikerült az áttörés. Abban bíznak a szakemberek, hogy a különleges és drága fűszergomba termesztését a jövőben sikerül rendszeressé tenni.
37.Több a hal a Balatonban2017.03.20. 16:21
Idén már közel 1 tonna ponttyal gazdagodott a Balaton vize. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tavaszi haltelepítési akciója egyszerre szolgálja a horgászturizmust és a tó ökológiáját. A horgászok kiszolgálása mellett ugyanis fontos cél az őshonos halfajok arányának növelése.
38.A külföldiek húzták a szálláshelyek forgalmát2017.03.20. 16:18
Januárban összességében 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma – közölte KSH. A külföldi vendégek száma emelkedett a leginkább, de a belföldi turizmus is gyorsult; eszerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13,8 a belföldieké 5,6 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 10,7 százalékkal nőtt és csaknem elérte a 24 milliárd forintot. A Széchenyi Pihenőkártya használata 4,8 százalékkal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest.
39.Súlyos baleset az M7-esen Siófoknál2017.03.20. 14:57
Súlyos baleset történt az M7-es autópályán Siófoknál, amikor egy személyautó – eddig tisztázatlan körülmények között – szalagkorlátnak csapódott. A feltorlódott kocsisorban aztán még négy másik autó is összeütközött. Összesen négy sérültet kellett ellátniuk a mentőszolgálat munkatársainak, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.
40.Halgazdálkodásra évente több mint ötszázmillió forint fordítható 2017.03.20. 14:24
Évente mintegy 514 millió forint fordítható halgazdálkodásra - közölte a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a fenntarthatóság elvén a halgazdálkodási vízterületek hasznosításakor a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése élvez elsőbbséget. Hozzátette: a támogatott tevékenységek között megtalálható a kecsege és széles kárász visszatelepítési program; a hazai őshonos halállományokat veszélyeztető nagy kárókatona gyérítésének támogatása. Sőt, ebből a forrásból finanszírozható a Balaton, a Tisza-tó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna halas élőhelyeinek fejlesztése is.
41.Siófoki nyaraló 41 millióért 2017.03.20. 14:04
Egy siófoki üdülő is szerepel az IKV Zrt. legdrágábban kínált ingatlanjai között – írja a delmagyar.hu. Az ötödik legdrágább eladósorba került önkormányzati tulajdonú épület, 41 millióért kifejezetten jó ajánlatnak tűnik, a Balatontól mindössze két utcára áll és a 60-as években épült. A 110 négyzetméteres ingatlan a vagyongazdálkodó cég szerint műszaki állapotát tekintve felújításra szorul. A kissé elhanyagoltnak tűnő telken viszont nagy fenyőfák adnak árnyat, legalábbis a Google Maps 2014. júliusi utcaképe szerint. Megjegyzik: amire nincs kereslet, annak harmadával is csökkenhet az ára - ha valaki kivárja. A lap kérdése kiderült: az eladósorban lévő legdrágább ingatlanok karbantartására a cég egy fillért sem fordított tavaly, viszont az őrzésük több mint 850 ezer forintba került.
42.Jövő héten várható az élelmiszervizsgálat eredménye 2017.03.20. 13:44
Halkonzervek, üdítők és levesporok is megbuktak azon a vizsgálaton, amelyen Magyarországon vásárolt termékeket hasonlítottak össze az Ausztriából beszerzettekkel a február 20. óta tartó átfogó vizsgálatban. Volt olyan levespor, amelynek zacskójában kevesebb volt, vagy a májgombóc feleannyi volt benne. Az agrártárca államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságában leszögezte: élelmiszer-biztonsági probléma nem volt a Magyarországon vásárolt termékekkel, ám azok többsége silány minőségű volt. Zsigó Róbert hozzátette, a Nébih jelenleg is vizsgál hazai és nyugat-európai áruházakban vásárolt fűszereket, tejtermékeket, italokat, édességeket és gyorsfagyasztott árukat. Ezek összetétele mellett azt is megnézik, hogy megfelelő-e a jelölésük és hogy mennyibe kerülnek. Várhatóan jövő héten lesz eredménye a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak.
43.Javaslatok a mikróban történő melegítésre2017.03.20. 13:08
Nem mindegy mit, hogyan és miben melegítünk meg a mikróban - hívja fel a figyelmet a napi.hu. Először is érdemes fedőt használni. Az ételt a káros baktériumok kipusztításához legalább 75 Celsius fokosra kell melegíteni, és inkább hűlni hagyni fogyasztás előtt. Azt mindenki tudja, hogy fém edényt nem teszünk a mikrohullámú sütőbe, de a gazdasági portál hangsúlyozza: az sem mindegy, milyen műanyag edényeket használunk erre a célra, ezt általában jelölni szokták. Ez azért fontos, mert a nem megfelelő edényből a mikrohullámú energia hatására káros molekulák kerülhetnek át az élelmiszerbe. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott műanyag edény jó-e a mikróba, akkor válasszunk üveget vagy kerámiát.
44.Súlyos teher a háztartásoknak a fűtés kifizetése2017.03.20. 13:01
Rendkívül pazarlóan fűtenek a magyarok – derül ki a Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezetének tanulmányából. A Magyar Nemzetben megjelent elemezés alapján a hazai lakások az uniós átlagnál 19 százalékkal több hőenergiát fogyasztanak, mert a magyar lakásállomány nagy része nem felel meg az elvárható hőtechnikai követelményeknek. A 2,85 millió családi házból 2,5 millió egyáltalán nem kapott szigetelést, fajlagos energiafogyasztásuk évente meghaladja a 300 kilowattórát négyzetméterenként. Pedig a fűtés költségeinek akár felét is meg lehetne spórolni. A tanulmány szerint, ha jól szigetelnék az épületeket, akkor telente akár 60-65 százalékos energiamegtakarítást is el lehetne érni, de még ott is, ahol rosszabbak a falak, 35-40 százalékot lehetne spórolni. Ugyanezzel azt is elérhetnék, hogy nyaranta 5-7 fokkal csökkentsék a lakások hőmérsékletét.
45.Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak hazánkban2017.03.20. 12:16
A lakosság kiemelten fontos szerepét hangsúlyozza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fecskék állománycsökkenésének megállításában. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt években a magyarországi füsti- és molnárfecske populáció a felére, a tiszai partifecskéké pedig a korábbi alig 10 százalékára csökkent. Ugyanakkor az új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók megjelenése miatt a madárcsoport jelenléte egyre fontosabb lenne az emberek és az állatok egészségvédelme szempontjából. Magyarországon az április és május a kiemelt fecskevédelmi időszak.
46.Iparágak tűnhetnek el a digitalizáció miatt 2017.03.20. 11:43
Iparágak alakulhatnak át és szűnhetnek meg a digitalizáció miatt – véli a General Electric magyarországi leánycégének elnöke. Joerg Bauer a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta: a digitalizációhoz előbb alkalmazkodó vállalatok lesznek az átalakulás nyertesei, a tétlenül várakozók pedig a vesztesek. Mint mondta, a munkavégzésben közeleg a robotok és a mesterséges intelligencia térnyerése, egyre kevesebb fizikai és adminisztratív munkát végző alkalmazottra, viszont egyre több magasan képzett dolgozóra lesz szükség. Az elnök a várható változásokról annyit mondott, Magyarországon nem terveznek cégeladást, de egy ilyen üzlet sosem zárható ki. Példaként hozta a kis- és közepes erőművek összeszerelését végző gyárat, ahová tavaly új embereket vettek fel. A fényforrásüzletág helyzete ettől némileg eltér, mert a LED-es világítótestek gyártása kihat a magyarországi üzemre is, bár a vártnál lassabban.
47.Milliárdokat fizetnek a gyorshajtók 2017.03.20. 11:22
Másfél milliárd forinttal több büntetést szabtak ki gyorshajtás miatt három év alatt – írja a Magyar Idők. A lap szerint 700 gyorshajtást regisztrálnak naponta és a személyi sérüléssel járó balesetek száma is emelkedett. Öt éve még 15 ezer ilyen eset volt, tavaly már 16.500. A halálos baleset száma viszont évek óta csökken. A Véda intelligens kamerahálózat hatékonyságára vonatkozó kérdésekre az ORFK úgy válaszolt: csak két-három év elteltével lehet majd levonni a következtetést, hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyan segítik a közlekedők biztonságát.
48.Uniós jogba ütközik az osztrákok szigorítása2017.03.20. 11:16
Az Ausztriában dolgozó magyarokat is érintheti, hogy az osztrák kormány a szociális rendszer bevándorlóinak megállítása érdekében csak 5 év után folyósítaná a külföldieknek adható támogatást. A részletekről a külügyminiszter azt mondta, ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia oda, ahonnan jött, vagy egy másik tagállamban kellene próbálkoznia álláskereséssel. Sebastian Kurz javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évi 250 millió eurót fizet a külföldön élő gyerekek után. Lórodi László munkajogász azt mondja, uniós jogba ütközik, ha Ausztria az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrák állampolgároktól.
49.Elkezdik ellenőrizni a társasházakat2017.03.19. 14:07
Újabb tűzvédelmi ellenőrzésekre számíthatnak a társasházak - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az előírásokat figyelmen kívül hagyók lakásonként több százezer forint bírságot kockáztatnak. Legutóbb 2043 lépcsőházat vizsgáltak Magyarországon, és összesen 3185 hiányosságot tapasztaltak. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóra-szekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak.
50.Nagyon rossz az egészségügy megítélése2017.03.19. 12:42
Az emberek hetven százaléka elégedetlen a magyar egészségüggyel, a kétharmaduk szerint pedig az elmúlt években tovább romlottak az állapotok. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített friss reprezentatív közvélemény kutatást az egészségügy megítéléséről. A felméréséből az is kiderül, hogy a válaszadók több mint fele fizetett az elmúlt években hálapénzt és majdnem fele a várólisták megkerüléséért is. Tíz megkérdezettből hat szerint a kormány a felelős a kialakult állapotokért és a kétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota.
Összesen: 46216 db | 25 - 50 | « »
SOMOGYORSZÁG
Két motoros baleset Somogyban egy nap alatt
A kitelepített németek emlékére
Balatoni halat a tányérokra
KULTÚRA
25 éves a Balatonföldvári Fúvószenekar
Érmekről a legkisebbeknek
Majdnem focista lett
SPORT
Nem sikerült a bravúr Szolnokon
A Pénzügyőr nyerte a döntő első meccsét
Közepes fordulatszámon is nyert a Csurgó
MAGAZIN
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
Elhunyt George Michael
GAZDASÁG
A használt lakásokat keresik többen
Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén
Kisebb fűtésszámlát szeretne?
AUTÓ-MOTOR
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?
Még mindig elöregedett az autópark