Archívum
Összesen: 46945 db | 25 - 50 | « »
26.Kanyaró - terjed a járvány Európában2017.05.27. 10:50
Egy hét alatt 310-zel nőtt a kanyarós megbetegedések száma Romániában, a járvány már 27 ember életét követelte - derült ki a közegészségügyi intézet jelentéséből. A betegség tavaly februári megjelenése óta 6434 megbetegedést regisztráltak a szakemberek és a tíz év alatti gyermekeket veszélyezteti leginkább. Közben Németországban azt tervezik, pénzbüntetést kaphatnak az oltást elmulasztó szülők. A kanyaró az Európai Unióban Németország és Románia mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban valamint Lengyelországban terjed járványszerűen.
27.Napi harcokat vívnak2017.05.26. 20:29
10, 15 és 20 százalékos béremelést is kiharcolt a Magyar Szakszervezeti Szövetség a dolgozók számára az elmúlt 1 évben, s igyekszik a munkáltatókat jobb belátásra bírni abban, hogy a munkavállalókat megkell becsülni. A sikerek ellenére azonban nincsen egyszerű helyzetben a szövetség, amit más európai országokkal való konzultációkkal próbál orvosolni. Az olaszországi CGIL-SPI (Csidzsielle Szpi)-vel immár 30 éve szoros kapcsolatot ápolnak, s időről-időre megtárgyalják az aktuális kérdéseket.
28.Eltűnt gyerekek nyomában2017.05.26. 20:20
Az Eltűnt Gyermekek Világnapjához kapcsolódva Magyarországon 2011 óta tartják meg az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozatot. Ehhez idén a Nők Együtt Egyesület figyelemfelhívó eseményével Siófok városa is csatlakozott. A világrendezvényhez a szomorú apropót egy New York-i kisfiú, Etan Patz 1979. május 25-i eltűnése adta. Ő volt az első, akinek az arcképe több millió tejesdobozra is felkerült, de sajnos így sem sikerült megtalálni. A probléma világméretűvé nőtt azóta, és itthon nálunk is elszomorító tény, hogy míg 2010-ben körülbelül 11 000 fiatalkorú eltűnését jelentették be, addig 2015-ben ez a szám megközelítette a 17 000 főt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról minden évben.
29.Madárbarát óvoda2017.05.26. 19:51
Új fészekkel lepték meg a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai azt a gólyapárt, amely évről évre a nagyatádi Napsugár Óvodában tölti a nyarat. A madárbarát oviban békavadász versenyt és kelepelő hetet rendeztek a gólyák tiszteletére. Madárodúkat, etetőket és itatókat is készítettek a szülők, a gyerekek pedig gondozzák az énekesmadarakat.
30.Rövidesen elfogadják az új költségvetést2017.05.26. 19:42
Két gyerek után havi 35 ezer forintra emelnék az adókedvezményt, még több rászoruló gyerek kapna ingyenes étkezést, összességében pedig mintegy 1900 milliárd forinttal támogatnák a családokat 2018-ban. Erről tartottak sajtótájékoztatót a négy somogyi választókerület kormánypárti országgyűlési képviselői.
31.Támogatás településfejlesztésre2017.05.26. 19:36
A somogyi emberek életkörülményeinek javítását, a helyi gazdaság versenyképességének fejlesztését és a foglalkoztatás bővítését is szolgálják a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken délelőtt a Kaposvári Vármegyeházán. A TOP információs napok keretében tartott tanácskozáson elhangzott: országosan mintegy 1300 milliárd forintból támogatják a településeket, ez Somogy megyében 43 és fél milliárd forintot jelent. Az eddig sikeresen pályázó településeknek várhatóan június végétől utalják az elnyert összegeket.
32.Megbüntették az Union Biztosítót2017.05.26. 13:48
58 millió forint bírságot szabott ki az MNB az Union Biztosítóra. Többek között azért, mert a jegybank hiányosságokat tárt fel az Union Biztosító panaszkezelési tevékenysége, illetve élet- és nem-életbiztosítási szerződéseinek – így az ingatlanbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások – kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei kapcsán. Utóbbiaknál a biztosítási szerződési feltételek nem a jogszabályban meghatározott módon tartalmazták a kárenyhítésre, a közlési kötelezettség teljesítésére, a díjtételek egyoldalú módosíthatóságára, a túlbiztosításra, az egyes engedmények igénybe vételére, a biztosítási esemény bejelentésére, illetve a részleges díjfizetés jogkövetkezményeire és az első díjrészlet teljesítésére vonatkozó rendelkezéseket. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 40 millió forint felügyeleti és 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.
33.Indul a strandszezon2017.05.26. 13:41
Strandolásra is alkalmas, 20 fok körüli víz várja a hétvégén a Balatonhoz érkezőket. További jó hír, hogy az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének mérései szerint a nyári strandszezonban a tó vízminősége, az elmúlt évekhez hasonlóan, kiváló lesz. Az MTA kutatói végighajózták a tavat Siófoktól Keszthelyig, és megállapították, hogy a lebegő mikroszkopikus algák mennyisége nagyon jó vízminőséget jelez, a klorofillkoncentráció töredéke a fürdővízre előírt határértéknek. Az algaszaporodást szabályozó növényi tápelemek koncentrációja a vízben nagyon alacsony, a Balaton legnagyobb vízhozamú befolyójában, a Zala folyóban az összes foszfor koncentrációja jelentősen kisebb, mint amit az elmúlt esztendő azonos időszakában mért értékek. Ezek mind-mind azt jelzik, hogy a nyári szezonban várhatóan nagyon tiszta lesz a Balaton vize.
34.Életet mentett a mobiltelefon2017.05.26. 12:14
A mobiltelefonja mentette meg egy nő életét a hétfő esti manchesteri merényletben. Amikor az öngyilkos merénylő robbantott, éppen telefonált, és ez volt a szerencséje. A készülék ugyanis felfogott egy, a feje felé tartó repeszt. A középső ujja súlyosan roncsolódott, de a csavar a mobilon megpattanva csak az orrát sebesítette meg. Hosszú orvosi kezelés vár rá, mert másik repesztől eltört a bokája, és a combján is találat érte. A nő lányával és annak barátjával volt a koncerten.
35.Fulladást is okozhatnak a hamis babajátékok2017.05.26. 12:05
Életveszélyes sérüléseket és több száz milliárd forintnyi anyagi kárt okoznak a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó, gyenge minőségű játékok – írja közleményében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A gyereknap kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy a könnyen leváló alkatrészek és játékdarabok fulladást is okozhatnak az egy-két éves kisbabáknál. Németh Mónika, a HENT titkára szerint leginkább az utcán és a piacokon vásárolhatunk hamis termékeket, de az illegális online kereskedelem ugyancsak jelentős forgalmat generált az utóbbi években. A Szellemi Tulajdon Európai Hivatalának egyik korábbi jelentéséből kiderül, hogy éves szinten csaknem másfél milliárd eurónyi adóbevételtől esik el az EU a hamisított babák, akcióhősök, állatfigurák, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok miatt.
36.Hol lesz a határvadászok laktanyája?2017.05.26. 11:43
Az Együtt kaposvári szervezete és a Polgári Szabadság Platform aláírásgyűjtést indít annak támogatására, hogy a 309 fős határvadász század laktanyáját ne a Cseri parkba, hanem Taszárra, az egykori katonai bázisra telepítsék. Az Együtt és a PSZP közleménye szerint most „soha vissza nem térő alkalom kínálkozik a taszári katonai bázis újraindítására, felújítására.” Az aláírásgyűjtés kezdeményezői emlékeztetnek arra, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere nem is olyan régen, még a Cseri park fejlesztését, kalandpark kialakítását ígérte a városrész lakóinak, és a két szervezet nem ért egyet azzal, hogy a Cseri Park elveszítse közpark jellegét. A város képviselő-testülete egyébként levette ülésének napirendjéről a laktanya elhelyezésének kérdését, előtte szeretnék megismerni a városrész lakóinak véleményét.
37.Legendák és karbon hajók a Kékszalagon2017.05.26. 11:29
Az évtized legizgalmasabb versenye várható idén a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon – állítják a rendezők. Az Európa legnépesebb és leghosszabb távú tókerülő vitorlás regattájának július 6-i rajtján a felújított klasszikus hajók mellett a 21. századi technológia igazi csodáit, a víz felett szárnyaló, karbonból készült többtestű vitorlásokat is láthatnak az érdeklődők – emelte ki a sajtótájékoztatón Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan. A hajók Balatonfüredről Balatonkenese irányába vitorláznak. A Kenese előtt elhelyezett pályajelet megkerülve Siófok a következő állomás. Innen a Tihanyi-szoroson át egészen Keszthelyig vezet az útjuk, ahonnan visszatérnek Balatonfüredre. Ezt a légvonalban mintegy 155 kilométeres távolságot eddig a Fifty-fifty nevű kétárbocos katamarán tette meg leggyorsabban, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt. Az idei viadalra 600 hajó nevezését várják a szervezők.
38.Pünkösd a balatoni szállodákban2017.05.25. 16:56
A többi között pünkösdi rózsafürdő, fröccsözés és dzsesszműsor várja a vendégeket a balatoni hotelekben. Jónak ígérkezik a pünkösdi hosszú hétvége, már most 70-80 százalékban értékesítették a szálláshelyeket a Balaton-parti szállodákban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan az utolsó pillanatban döntik el, hogy elinduljanak-e. A magyarok utazási kedvét ilyenkor jelentősen befolyásolja az időjárás.
39.Már keressük a prémium söröket2017.05.25. 15:59
Százezer hektoliterrel, vagyis 10 százalékkal több prémium kategóriájú sör fogyott hazánkban 2016-ban az előző évhez képest. A minőségi főzetek világszerte egyre népszerűbbek, amire a hazai sörpiac is reagál: újabb és újabb gyártók bővítik a kínálatukat prémium vagy szuperprémium kategóriájú sörökkel. A balatonvilágosi Hedon sörfőzde 30 százalékkal növelte kapacitását. Mint mondják, bővítést terveznek a jövőben is, mivel nagy a kereslet a különleges, helyben készített sörök iránt.
40.Az Antarktisztól az esőerdőkig2017.05.25. 14:30
A trópusi esőerdők pusztulásáról, a sarkvidék élővilágáról, de a hazánkban őshonos állatvilágról is mesél egy-egy film holnaptól a Rippl-Rónai Fesztiválon. A Szivárvány Kultúrpalotában 3 napon keresztül ingyenes vetítésekkel hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre. Emellett a természetfilmeseknek is kiváló alkalmat biztosítanak a bemutatkozásra, hiszen egyszerre 20 városban láthatják a nézők ezeket az alkotásokat.
41.Érzékenyítő nap a gyerekekért2017.05.25. 14:28
Lovagolhattak, a huszárokról tanulhattak, de akár a jelbeszéd néhány mozzanatát is elsajátíthatták a kicsik a Duráczky Módszertani Központban. Mintegy 260 tanulónak szerveztek gyereknapi programokat az intézményben. Emellett a "Teljes Értékű Alapítvány" negyed évszázados fennállását is megünnepelték. A szervezet több tízmillió forinttal támogatta már a hallássérült, beszédfogyatékos és beszédhibás fiatalok eszközbeszerzését és kirándulásait.
42.Somogyba is kerül új ellenőrzőkapu 2017.05.25. 13:45
Somogyba hat új autóellenőrző kaput telepítenek – tudta meg a vezess.hu. A rendszer kamerákból, aszfaltba épített szenzorokból és egy adatgyűjtő központból áll, a járművek tömegét és sebességét méri majd, de csak a megengedett össztömeg túllépéséért büntet. A teherautók mellett a túlsúlyos személyautókat is bírságolja, mert túlterhelés esetén a baleseti kockázat minden esetben nő. Romlik a fékút és a jármű kormányozhatósága. Akinél ezt érzékeli a rendszer, azonnal riasztja a legközelebbi ellenőregységet, ők megállíthatják a járművet, sőt visszatarthatják a bírság megfizetéséig és „a túlterheltség megszüntetéséig”. A 89 új mérőpontot 2018 januárjától állítja hadrendbe a kormány. Az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán Balatonszárszón és Zamárdiban egy-egy, Balatonkeresztúron kettő mérőpont lesz, továbbá Csokonyavisontán és Barcson is működik majd a járművek kontrollja.
43.Alig csökkent a szociális várólistán szereplők száma2017.05.25. 11:59
Alig csökkent a szociális várólistán szereplők száma – írja a Magyar Nemzet. A tavaly szeptember 1-jén a szociális várólistán szereplő 27 824 rászoruló közül az idén áprilisig mindössze 7968, vagyis nyolc hónap alatt az összes érintett alig több mint negyede jutott el odáig, hogy a szociális ellátórendszertől segítséget kapjon. Az érintettek háromnegyede valamilyen idős ellátásra vár, 68,1 százalékuk bentlakásos idős otthonba szeretne bekerülni. Az adatok alapján egyes helyeken akár 3 évet is várni kell a bekerülésre, és a rászoruló idősek, betegek sokszor még ennyi idő után sem ahhoz a szolgáltatáshoz jutnak, amit előzetesen igényeltek.
44.Nő a családi adókedvezmény2017.05.25. 11:55
Tovább növeli a családi adókedvezmény mértékét a kormány – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor miniszterelnök a Családok budapesti világtalálkozóján elmondta: 2018 a családok éve lesz. Az új kedvezmények középpontjában pedig a kétgyermekes családok állnak majd. Hozzátette, a kormány döntése alapján a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam átvállalja. A kormányfő közölte, a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is megnyílik a családtámogatási rendszer. Jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. Nemzeti ügynek nevezte továbbá a természetes reprodukció helyreállítását és megismételte, 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát. Orbán Viktor úgy fogalmazott, népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ők jelentik a jövőt.
45.Százezreknek van komoly rezsitartozásuk2017.05.25. 11:29
Sokan megcsúsztak a számlákkal, egymilliárd forinttal nőttek ugyanis a rezsitartozások egy hónap alatt. Ez derül ki a szocialista Tóth Bertalan kérdésére adott Seszták Miklós fejlesztési miniszter válaszából. Míg tavaly novemberben összesen 61, decemberben már több 62 milliárd forinttal tartoztak a háztartások. Leginkább a villanyszámlával maradunk el; 2016 decemberében több mint egymillió fogyasztó nem fizette be a villanyszámlát. Közülük 623 ezren vannak több mint 30 napos csúszásban. Több mint 21 400 lakossági fogyasztónál ki is kapcsolták az áramot, a gázt pedig több mint 71 400 fogyasztónál zárták el számlatartozások miatt.
46.Akár 15 napos hiányzást is igazolhatna a szülő2017.05.25. 10:59
Életszerűbbé tennék a hiányzások igazolását - az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete. A szervezet szerint az orvosok és a családok életét is megkönnyítené, ha akár 15 nap távollétet is igazolhatna a szülő. A legtöbb iskolában jelenleg ugyanis a szülők félévente csak három nap távollétet igazolhatnak gyermeküknek, ennél hosszabb időt csak a szülő írásbeli kérelmére, az iskola előzetes engedélyével vagy orvos által igazoltan hiányozhat egy gyerek. „Egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén, mint például egy nátha, vagy egy hasmenéses, meg kellene engedni, hogy a szülő felelősen igazolhassa a hiányzást. Betegrendelésen betegek vannak. Közéjük kell beülni az igazolásért érkező gyógyult, egészséges gyermekeknek és várni, hogy kapjanak egy papírt. Életszerűtlen a szabályozás” – érvelt Póta György gyermekorvos. Javaslatukat, hogy a szülők által igazolható napok számát 6-ról 15-re emeljék, már korábban eljuttatták a szaktárcához, ám eddig nem kaptak visszajelzést.
47.Sok maradt a magyar családoknál2017.05.25. 09:55
Az elmúlt hat évben több mint egymillió szülőnek nyújtottak segítséget az adó- és járulékkedvezmények. Ezek 1550 milliárd forintnyi pluszpénzt hoztak a családoknak – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek. Varga Mihály hozzátette: a kabinet azt szeretné elérni, hogy a gyermekvállalást semmiképpen se akadályozhassák meg az anyagiak. Kiemelte: míg más országokban például a betelepítéssel próbálják megoldani a demográfiai problémákat, addig a magyar kormány a családalapítás támogatására áldoz százmilliárdokat és így próbálja meg megállítani a népességfogyást.
48.Milliárdokat költünk hűsítőkre 2017.05.25. 09:29
Kulcsszerepet tölt be az élelmiszer-kiskereskedelemben érintett áruházláncok forgalmában a szomjoltó italok értékesítése - írta a Világgazdaság. A Nielsen piackutató adatai szerint az ásványvíz bolti eladása tavaly március és idén február között ugyan öt százalékkal csökkent, de még így is 62 milliárd forintot tesz ki. A jeges tea forgalma négy százalékkal 17 milliárd forintra nőtt, a szénsavas üdítőitaloké stagnált a vizsgált időszakban, továbbra is 566 milliárd forint körül mozog.
49.Pénzt kapott az alapellátás2017.05.25. 08:49
Újabb állami támogatást kapnak a háziorvosi praxisok. Az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, több mint 13 milliárd forintra lehet majd pályázni. A pénzt többek között személyre szabott életmód-tanácsadásra is fordíthatják. Ónodi-Szűcs Zoltán arról beszélt: a pályázati támogatásokból újabb egészségfejlesztési irodák is nyílhatnak, amelyek például dohányzásleszokást népszerűsítő programokat indíthatnak. A cél az, hogy a pályázatokat a helyi igényekhez állítsák össze.
50.Fogy a magyar - délen kihalnak 2017.05.25. 08:12
Gyorsan apad Dél-Dunántúl népessége – mutatnak rá a legfrissebb statisztikák. A Dél-Alföld mellett itt a legrosszabb a helyzet. Ebben a két régióban relatíve nagyon alacsony a születésszám, miközben a halálozások száma sokkal magasabb az "átlagnál". Észak-Magyarország és Észak-Alföld pedig a belföldi migráció miatt ürül ki rohamosan. Az országon belüli és a nemzetközi vándorlás egyértelmű nyertese Közép-Magyarország, így egyedüli régióként itt még növekszik a népesség. A vidék elnéptelenedését elemző összeállításból kiderül: az országba érkező és az országon belül zajló migráció jellemző irányát normál esetben a gazdasági fejlettség határozza meg, így nem véletlen, hogy messze a leggazdagabb központi régió a migrációs folyamatok egyértelmű nyertese. Itt a legmagasabbak a fizetések, itt kínálják a legtöbb munkát, és az infrastruktúra is itt a legfejlettebb.
Összesen: 46945 db | 25 - 50 | « »
SOMOGYORSZÁG
Felszentelték a Kaposvári Egyházmegye új püspökét
Akiket elűztek az otthonukból
Óriási a lemaradás
KULTÚRA
Aranykori álmok
Egy álom tovább él
Gondolkodásra késztet
SPORT
A 10. helyen zárták Szécsiék a bajnokságot
Nem volt esély a Fradi ellen
Megvan az egyenlítés
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Dupla veszteség érte a méhészeket
Nincs rákkeltő hatása a glifozátnak
A használt lakásokat keresik többen
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?