Archívum
Összesen: 48111 db | 25 - 50 | « »
26.Indul a Safety Transport 2017 szállítási gyakorlat 2017.09.19. 14:32
A Magyar Honvédség német katonák részvételével „Safety Transport 2017” néven nemzetközi szállítási gyakorlatot tart szeptember 22-e és október 13-a között. A gyakorlat idején Somogy, Vas, Zala és Veszprém megye közútjain katonai menetoszlopok fognak haladni. A Magyar Honvédség kéri a lakosság megértését és türelmét, továbbá a közlekedők fokozott figyelmét a menetoszlopok környékén.
27.Elengedi a kamatot a kormány sok diákhitelesnek2017.09.19. 11:17
Októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig havi 50-ről 70 ezer forintra emelik – jelentette be a kormány döntését a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte, a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamat elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a felvehető összeg emelésével a kamat továbbra is 2,3 százalék marad.
28.Az infarktus utáni 365 nap a kritikus 2017.09.19. 11:05
Az infarktus utáni rehabilitáció és életmódváltás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága és az egyik nagy gyógyszergyártó cég által indított közös kampány. A számok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt években sokat javult az infarktust túlélők száma, az azt követő egy évben azonban sokan újból infarktuson esnek át, mert nem vigyáznak magukra. Ennek egyik legfőbb oka az információhiány: kevesen tudják, hogy az életmentő beavatkozással nem ér véget a veszély, ha ugyanazt az életmódot folytatják, amely elvezetett az érelzáródáshoz. Ehhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a dohányzásról való leszokás. Az újbóli szívrohamot pedig már csak kevesen élik túl. Míg az infarktusellátás szempontjából Magyarország a legfejlettebb országok szintjén van, addig az egy éven belüli halálozási szám hazánkban magas, mintegy 19 százalék. Magyarországon naponta 70-80 ember kap infarktust.
29.Húszezer otthonban főhet a cefre 2017.09.19. 10:32
Az elmúlt két és fél évben 20 ezer otthoni pálinkafőzőt jelentettek be az önkormányzatoknál, emellett tavaly több mint 8 millió liter ötvenfokos pálinka készült a majdnem 600 szeszfőzdében – írja a Magyar Idők. A szakértők szerint ugyanakkor nem tesz jót a pálinkaszezonnak, hogy több helyen elfagyott a gyümölcs. Elfagyott a szilva nagy része, ahogy almából sincs sok. Utóbbi gyümölcsnek ráadásul igencsak felment az ára, már a léalmáért is jól fizetnek, így a többség aligha pálinkát készít az almájából. Jelenleg a közteherrel együtt 1600 forint körül mozog egy liter pálinka kifőzésének ára, ez az összeg pedig egyeseknek már sok lehet. Idén fél év alatt egyébként 1,2 millió liter italt adtak ki a főzdék.
30.Csökkenhet az iskolai lemorzsolódás2017.09.19. 10:24
Csökkent az iskolai lemorzsolódás. A Magyar Hírlap azt írja, az előző tanév második félévében a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya országosan 10,85 százalék volt. Ez jó előjel is lehet, ugyanis tavaly még – az európai uniós statisztikai hivatal szerint – 11,6 százalék volt. Megyénként mindazonáltal jelentős a különbség: a legrosszabb a helyzet Nógrád megyében, ahol a diákok 20 százaléka hagyja el befejezetlenül az iskolát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az arány 18, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 16 százalék, míg a budapesti ráta alig több mint 7 százalék.
31.Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén2017.09.19. 09:54
Kiemelkedő minőségű bortermésre számít a Földművelésügyi Minisztérium. Kiss Eliza kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztos megismételte, az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet. Az újbor mennyisége az idén sem fogja meghaladni a hárommillió hektolitert. Elmondása szerint a szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként. A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret.
32.Rekordokat döntött a bankkártya-forgalom2017.09.19. 09:38
Rekordokat döntött a bankkártyaforgalom az előző negyedévben – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint három hónap alatt 152 millió tranzakcióban több mint 1000 milliárd forintot fizettek ki a hazai elfogadóhelyeken. Ez az egy évvel korábbinál 25,5 százalékkal több. Történelmi csúcsra jutott a készpénzfelvétel is: a kártyabirtokosok 27 millió feletti tranzakciót bonyolítottak le, egy alkalommal átlagosan 67 ezer forintot vettek ki. Növekszik az elfogadóhelyek száma is.
33.Tüzes lecsók a bográcsban2017.09.18. 14:23
Csülkös, szarvaskolbászos vagy épp marhahúsos lecsó – igazi különlegességek fortyogtak a bográcsban a hétvégén, Bőszénfán. A településen immár 16. alkalommal rendezték meg a Zselici Tüzes Lecsófőző Kavalkádot. A rendezvény célja: a helyiek összekovácsolása mellett az is, hogy a látogatók megismerjék Bőszénfa természeti és kulturális értékeit.
34.Értékeikkel mutatkoznak be 2017.09.18. 14:18
Értéknapon mutatja be többek között kulturális értékeit Somogy és Hargita megye szeptember 22-én pénteken a Kaposvári Vigasságok terén. A programmal a felek testvérmegyei kapcsolatukat is szeretnék erősíteni – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Lesz táncház, mesterség bemutató, és filmvetítés valamint gazdasági kerekasztal is. A cél, hogy a somogyiak és a hargitaiak jobban megismerhessék egymás lehetőségeit, legyen szó turisztikáról, kultúráról vagy éppen vállalkozásfejlesztésről.
35.Szemétszedéssel óvják a környezetüket2017.09.18. 14:15
Három napon át gyűjtötték a szemetet és tisztították meg környezetüket az önkéntesek szerte az országban. Az idei Teszedd! akcióhoz számos somogyi településen csatlakoztak a civil szervezetek és az intézmények. A hideg, esős idő sem szegte kedvét a szemétszedőknek, Balatonmáriafürdőn például a gyerekek voltak a legaktívabbak.
36.Egy nap a földművesekért2017.09.18. 14:02
Fontos, hogy azokat is ünnepeljék, akik megtermelik az egészséges élelmiszert a magyarok asztalára. Elsősorban ezért indították útjára a Földművések Napját, amelyet még az egykori földművelésügyi miniszter, Torgyán József álmodott meg. A zászlóbontásnak szombaton Csokonyavisonta adott otthont.
37.Ezrével szűnhetnek meg a kft.-k 2017.09.18. 12:26
Ezrével szűnhetnek meg a kft-k – írja Magyar Idők. Az utóbbi hónapokban mintegy 6500 korlátolt felelősségű társaság ellen indított eljárást a cégbíróság, mert a tavaszi határidőig nem emelték fel törzstőkéjüket hárommillió forintra. A cégek a megszüntetést kockáztatták. A közeljövőben további vállalkozásokra is hasonló sors várhat, mert augusztus végén még huszonegyezer kft-¬nek volt kisebb a törzstőkéje az előírtnál. Lépni azonban még most sem késő. Amennyiben az érintett korlátolt felelősségű társaságok a törvényességi felügyeleti eljárás megkezdése előtt, vagy az ilyen eljárás alatt meghozzák a szükséges döntést a törzstőke felemeléséről, illetve a megszűnésről, esetleg az átalakulásról, s be is nyújtják a változásbejegyzési kérelmet, a bíróság nem indítja el a procedúrát, vagy ha korábban már elindította, akkor megszünteti azt. Érdemes tudni emellett azt is: ha a hiány pótlása elmarad és így a kényszertörlés elindul, a társaság már nem folytathat gazdasági tevékenységet.
38.A lakosság fele ott él, ahová született2017.09.18. 12:17
A magyarok több mint fele ugyanott él, ahová született. Az ország keleti és nyugati felének lakossága között ugyanakkor nagy a különbség a mobilitásban – derül ki a tavalyi kis népszámlálás adataiból. Míg a keleti megyékben 10 százaléknál is kisebb azoknak az aránya, akik odaköltöztek, Pest megyében illetve Budapesten a más megyéből átköltözők aránya 40 százalék. Kovács Marcell népszámlálási főosztályvezető az M1-en beszélt a születésszámok alakulásáról is. Az adatok szerint száz szülőképes korú 104 gyermeket hozott a világra, ami néggyel kevesebb az utolsó, 2011-es népszámlálás eredményével összehasonlítva.
39.Csaknem ötezer tanár hiányzik2017.09.18. 11:45
A Jófogás és a Vatera mellett már a Facebookon is kétségbeesetten keresnek tanárokat azokba az iskolákba, ahol a tanév kezdetéig még mindig nem sikerült az összes állást betölteni – írja a zoom.hu. Az Oktatási Hivatal tavaly októberi adatai 4752 pedagógus hiányzik. Elsősorban természettudományos, gyógypedagógus szakterületre nehéz szakembert találni. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tanárhiány mára olyan méretű, hogy nemcsak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémát jelent. A pályaelhagyások magas száma miatt pedig már így is 46 év felett van a pedagógusok életkora. A szakszervezetek jelenleg erre az egyetlen megoldásnak a nyugdíjas pedagógusok újrafoglalkoztatását tartják.
40.Milliárdokat fizettek a biztosítók a viharok miatt 2017.09.18. 11:20
A biztosítók összesítése szerint több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint kártérítést fizettek ki ezen a nyáron – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. A viharok, a beázások és a felhőszakadások ennél jóval több kárt okoztak a lakóingatlanokban, mivel a lakások több mint negyedének nincs biztosítása. A leggyakrabban a házak tetőszerkezete sérült, de többször is volt olyan özönvízszerű esőzés, amely miatt egész utcák kerültek víz alá, károsítva a mélyebben fekvő ingatlanrészeket.
41.Harc a daganatos betegségek visszaszorításáért2017.09.18. 11:04
Továbbra is kevesen mennek el szűrésre. A Világgazdaság cikke szerint tavaly az érintettek 17,6 százaléka jelent meg, és ötéves gyakorisággal is csak a lakosság 21,1 százaléka vesz részt ilyen állapotfelismerésen. A lap kiemeli, hogy a 2014-2020 közötti Európai Uniós ciklusban csaknem 164 millió forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre, ezen belül jelentős forrásokat biztosít az állam a szűrőprogramokra, amelytől azt várják, hogy hozzájárulnak az alapellátás prevenciós szerepének erősödéséhez. Magyarországon ugyanis a halálozások egynegyedét valamilyen daganatos betegség okozza, évente tízezer új vastagbél- és végbélrákos esetet fedeznek fel, és sajnos ötezren bele is halnak a betegségbe.
42.Óriási visszavándorlási hullám indulhat el2017.09.18. 10:48
Nagy fordulat jöhet a kivándorlásban – írja a napi.hu. A portál cikke szerint a Brexit nyomán óriási visszavándorlási hullám indulhat el Nagy-Britanniából, sőt a változó hazai feltételek miatt egész Nyugat-Európából Kelet-Közép-Európába. Szakértők szerint a fordulatra az adhatja a legnagyobb ösztönzést, hogy a Brexit előtt gyengülni fog a brit font, ami elértékteleníti a Nagy-Britanniában dolgozók jövedelmét és megtakarításait. Emellett az emigránsok visszatérésükkel orvosolhatják a képzett munkaerőben mutatkozó hiányt, amelyet a távozásuk okozott. Ez új lökést adhat a régióba irányuló befektetéseknek is, hiszen közelíti egymáshoz Európa keleti és nyugati felének gazdaságát.
43.Patikában szeretünk gyógyszert venni2017.09.18. 10:42
Az előzetes várakozásokkal szemben kevesebb gyógyszert vásároltak az emberek a gyógyszertárakon kívül az elmúlt 10 évben - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara. A köztestület elnöke úgy véli, a patikán kívüli forgalmazás közvetlen kockázattal jár, ugyanis nincs az üzletekben felkészült, a gyógyszerekhez értő szakember, ezért a tájékoztatás is hiányos. Hankó Zoltán még ennél is nagyobb problémának érzi, hogy a gyógyszerek adott körének szabad forgalmazása hamis biztonságérzetet kelthet. 2007-ben 407 termék kapott engedélyt gyógyszertáron kívüli forgalmazásra; jelenleg 603 gyógyszer kapható külön engedéllyel rendelkező üzletben.
44.Kedvezőbb diákhitelt szeretne a Fidelitas2017.09.17. 14:16
A diákhitel feltételeinek felülvizsgálatát kéri a kormánytól a Fidelitas, hogy az eddiginél is kedvezőbb és rugalmasabb lehessen a rendszer. Böröcz László elnök jelezte, a fidesz ifjúsági szervezete azt javasolja, hogy a jelenlegi két százalékról csökkenjen nullára a diákhitel kamata, a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2-t-ből pedig az idegen nyelvi képzések díjait is lehessen fizetni. Szerintük ez motiválná a fiatalokat a nyelvtanulásra. A diákhitel megalkotása óta csaknem 400 ezren éltek a lehetőséggel - jelenleg 45 ezren -, és évente mintegy tízezer fiatal lép be a rendszerbe.
45.Nálunk a legmagasabb a tömegközlekedők aránya 2017.09.17. 11:49
Magyarországon a legmagasabb a tömegközlekedők aránya, Hollandia és Dánia után pedig nálunk közlekednek a legtöbben kerékpárral – közölte közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Homolya Róbert azt mondta: a kormány fejlesztéseinek egyik nyertese, a közlekedés. Példaként említette az új elővárosi motorvonatok beszerzését, a nemzeti buszprogramot valamint a gyorsforgalmi úthálózat bővítését. 2022-ig például 900 kilométernyi autópálya épül.
46.Szupercellák vágtattak át Magyarországon2017.09.17. 10:53
Szombat estére szupercellák szelték át az országot, amellyel heves zivatarok alakultak ki a Dunántúl több pontján.
47.Lesz játékoskártya de nem kötelező2017.09.16. 19:09
Játékoskártyát vezet be a Szerencsejáték Zrt.. Nem kötelező, regisztrálnia csak annak kell, aki szeretné megadni az adatait a társaságnak. Kiváltása teljesen díjmentes és kényelmi szolgáltatásokat nyújt. Lehetővé teszi egyebek között a kedvenc lottószámok megjegyzését, az automatikus nyereményértesítést, sőt a nyereménykiutalást is. Valamint úgynevezett önkorlátozási funkcióval is rendelkezik majd. A játékosok biztonságát szolgálja, hogy esetlegesen elveszett nyertes szelvényeik után járó nyereményüket kártya nélkül más nem veheti át. A játékoskártya megjelenése novemberre várható. Egy űrlap kitöltése után kapják meg a játékosok, akik rögtön használhatják is azt szelvényeik feladásakor.
48.Nagy hideggel jön a vörös kód2017.09.16. 17:15
Idén indul a vörös kód riasztás: rendkívüli hidegben a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a fedél nélküliek előtt. Az új eljárási rendet november elsejétől, a krízisidőszak elejétől kötelező követni. Az ilyen körülmények között felmerült többletköltségek fedezésére a kormány 50 millió forintot különítette el. Magyarországon országosan 5549 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére a Szociális Ágazati Portál szerint. Az augusztusi adatok alapján 707-en vártak átmeneti szállásra. Idén februárban, a leghidegebb napokon 855-en vártak hajléktalanszállásra.
49.Azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon 2017.09.16. 15:11
Az elmúlt évtizedek nyertese a természetvédelem – jelentette ki a környezetügyért is felelős államtitkár. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon, az előző uniós ciklushoz képest 500 milliárddal többet, 2800 milliárd forintot fordítanak környezet - és természetvédelemre. Hozzátette: az elmúlt hét évben 45 százalékkal növekedett a nemzeti parkok állatállománya és 79 új országos természeti területet adtak át a meglévő bemutatóhelyek folyamatos megújítása mellett.
50.Nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma2017.09.16. 14:51
Az elmúlt hét évben 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, míg a válásoké 20 százalékkal csökkent – közölte Soltész Miklós egyházügyi államtitkár. Különösen nagy eredménynek nevezte, hogy az egy évben végrehajtott abortuszok száma negyedével, a 2010-es 40.500-hoz képest 30.500-ra csökkent. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: Európa egésze számára az egyik legnagyobb kihívás a demográfiai kérdés. a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok két-három gyermeket szeretnének. Tehát megvan ez a vágy a társadalomban, és már megindultak a változások. Példaként említette a kormány részéről a családi adókedvezmények nagymértékű emelését, a devizahiteles családok kimentését, a gyed extra bevezetését és az otthonteremtési programot.
Összesen: 48111 db | 25 - 50 | « »
SOMOGYORSZÁG
Több intézményt is felújítanak Somogyban
Kincset rejthet a Balaton
Meg kell védeni az elmúlt hét év eredményeit
KULTÚRA
Népzenétől hangos Karád
Mitől félnek gyerekeink?
Zsoltárok textilbe hímezve
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Elúszni látszik a feljutás
Új csapattal, új reményekkel
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
Dupla veszteség érte a méhészeket
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?