Egy Oscar-díjas Kaposváron
2017.04.20, Csütörtök
Lenyomatok, grafikák, fotók és filmképek mesélnek Rófusz Ferenc munkásságáról a Kaposvári Egyetem Ripp-Rónai Karán. A somogyi megyeszékhelyen életműkiállítással tisztelegnek az Oscar-díjas filmrendező előtt. A szerda esti ünnepélyes megnyitón az alkotó arról beszélt a hallgatóknak: higgyék el, hogy a magyarok nemzetközi színtéren is sikereket tudnak elérni.

Az Oscar-díjas Légy című animációs film legizgalmasabb jelenetei is megtekinthetőek Rófusz Ferenc életmű-kiállításán, Kaposváron. A tárlatot eddig kizárólag a budapesti FilmesHázban mutatták be, most a Kaposvári Egyetem művészhallgatói is közelebbről megismerhetik az alkotó munkásságát.

M. Tóth Éva, egyetemi tanár, animációs filmrendező:
Mindig szeretem idehozni azokat a kollégákat és mestereket, akiktől lehet valamit tanulni, tehát a szándék az abszolút a tanítás szándéka volt, hogy az itteni hallgatók minél többet megtudjanak egyrészt a műfajról, mert ez is egyfajta beavatás, ha látják egy mesternek a munkáját.

A mester ezúttal Rófusz Ferenc, hazánk első Oscar-díjas rendezője. A légyért 1981-ben kapta meg az elismerést, később Kanadában alapított filmstúdiót. A 2011-ben készült Ticket c. animációja elnyerte a Syracuse-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb animációnak járó díjat. A Kaposvári Egyetemen több évtizedes munkáiról lenyomatok, grafikák, fotók és filmképek mesélnek.

Rófusz Ferenc, Oscar-díjas filmrendező:
annak idején, amikor oda kerültünk a Pannónia Filmstúdióba azért ott nagyon nagy egyéniségek voltak, s nekünk fiataloknak is ez volt egy nagy motiváció, hogy higgyük el, ha az ember szorgalmas és kitartó, akkor eljön az az idő, hogy majd ő is meg tudja magát mutatni és hagy valami nyomot hátra.

A 71 éves alkotó pályáját Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismerték. Életmű kiállításán a képek mellett az eredeti Oscar-szobrot is megnézhették az érdeklődők.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: