Új tornacsarnok hazai forrásból
2017.04.21, Péntek
Átadták az új tornacsarnokot Andocson. A teljes egészében költségvetési forrásból megvalósuló beruházásra 324 millió forintot biztosított a kormány. Az Andocsi Szent Ferenc Általános Iskola és Művészeti Iskola diákjai boldogan vették birtokba a 25×30 méteres tornatermet, amit ketté is lehet osztani, így párhuzamosan két osztály számára lehet testnevelés órát tartani.

A régi idők tornagyakorlatait mutatták be az iskolások a megnyitóünnepségen. Sokan jöttek el az eseményre, az andocsiak ugyanis régóta vártak a tornacsarnokra. Az átadón Boros Anita, vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár elmondta, országszerte 78 ilyen létesítmény építésére 40 milliárd forintot fordított a kormány a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban

Boros Anita helyettes államtitkár, NFM:
Ez egy olyan település, amelynek a legnehezebb időkben is megtartó erőt adott a hit, és most itt egy olyan új létesítménnyel gazdagodik, amely tovább erősíti a közösség összekovácsoló, összetartó erejét

A kisbárapáti és a nágocsi tagiskolákkal együtt több mint 200 diák tanul
az Andocsi Szent Ferenc Általános Iskolában, ahol művészeti képzés is zajlik. A mindennapos testnevelés azonban a tornaterem hiányában nehezen valósult meg. Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, országszerte 1,2 millió gyerek élhet a mindennapos iskolai mozgás lehetőségével.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, FIDESZ:
De a mindennapos testnevelés bevezetése ugyanakkor egy hiányosságra is felhívta a figyelmünket, ezt is őszintén be kell, hogy valljuk, ez a hiányosság pedig az infrastruktúra tekintetében jelentkezett. Olyan hiányosság volt ez, amit a 21-dik században pótolnunk kell és pótolnunk kellett.

Törőcsik Ferencné, Andocs polgármestere megnyitóbeszédében megköszönte, hogy végre valóra vált a helyiek álma. Korábban sokszor kérték, de mindannyiszor elutasították a tornacsarnok iránti kérelmüket, most pedig az egész falu használhatja a létesítményt.

Töröcsik Ferencné polgármester, Andocs:
Hát, én nagyon remélem, hogy meg fog telni élettel, hogy nem csak a sportolni vágyók, hanem versenyeket, vetélkedőket, családi eseményeket is tudnak majd benne rendezni a családok és a fiatalok részére.

A gyerekek is örültek az új tornateremnek, eddig ugyanis még tornaszoba sem volt.

Csordás Márk:
Mikor jó idő volt, akkor a műfűn voltunk, ha esett az eső vagy esett a hó, akkor itt a közösségi házban.

Az iskola pedagógusai is fontosnak tartják az egészséges életmódra nevelést.

Horváth Szabolcs iskolaigazgató, Andocs:
Egy évben két egészségnap, amikor kimondottan az egészséges életmódra neveléssel, az egészséges életmóddal kapcsolatos dolgokra figyeltünk. Vannak sportnapjaink, amikor az egész iskola sportol, minden évben erdei iskolába tudjuk vinni a hatodikos gyerekeinket.

A 25×30 méteres tornatermet ketté is lehet osztani, így párhuzamosan két osztály számára lehet testnevelés órát tartani mostantól Andocson.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: