A Balatonhoz csábítják a munkaerőt
2017.05.18, Csütörtök
Pultosokat, felszolgálókat, konyhai kisegítő személyzetet és szakácsokat is toboroznak a Balaton-partra. Az ország nagyobb településeit végigjárva próbálnak a fejvadászok a nyári szezonra, sőt éves állásra munkaerőt találni. A nettó 150-300 ezer forintos fizetés mellé szállást és étkezést is kínálnak, így vonzóbbá téve a balatoni munkákat. 60 étterem, szálloda mintegy 300 dolgozót keres jelenleg a nyári hónapokra.

A nyár közeledtével egyre több fiatal keresgél az álláshirdetések között. A legtöbben szezonális munkát vállalnának.

Szekeres Dóra:
Idén érettségizem és szeretnék egy kis pénzt gyűjteni és úgy tudom, hogy a Balatonon kicsit magasabbak a bérek, jobban, lehet keresni, mint itt helyben, pultos felszolgáló, hosstess állásra szeretnék bekerülni.

A fiataloknak azonban nem csupán a fizetés számít.

Szekeres Dóra:
Számít a szállás is, mert Kaposváron élek és a Balatonon nincsen sem nyaralónk sem rokon és ezért jó lenne, hogy ha meglehetne oldani valahogyan.

A Balaton-parti településeken pedig olyan nagy a szakember-és munkaerőhiány a nyári szezonban, hogy a vendéglátók és szállodák mindezt plusz juttatásként adnák a dolgozóiknak - ezt már Horváth Tamás a Balaton Job alapítója mondta.

Horváth Tamás, alapító, Balaton Job:
Nettó 150 ás 300 ezer forint közötti fizetés van, nyilván azért ezért megkell dolgozni, emellett szinte minden partnerünk ingyenes ellátást biztosít a munkatársak számára, napi 1-2 étkezés, illetve szállás is minden partnerünknél van.

A nagyobb városokból, így például Kaposvárról, Pécsről, Szekszárdról, Bajáról és Kecskemétről is a Balatonhoz csábítanák a fiatalokat. Az országjáró toborzás során
a vendéglátásba, a turizmusba és a kereskedelembe is keresnek munkaerőt.

Horváth Tamás, alapító, Balaton Job:
Igazából már nincsenek nagy elvárásai a balatoni vállalkozóknak, 18 év feletti, dolgozni akaró személyeket szeretnének és majd ők megtanítják arra őket, amire alkalmazni szeretnék, nyilván szakács, vagy konyhai végzettség az külön kezelendő, de, hogy ha valaki nem tud mondjuk 3-4 tányért kivinni felszolgálóként nem gond. Ha akarja csinálni, akkor megtanítják.

Többek között balatonlellei, balatonfüredi, balatonalmádi,keszthelyi és vonyarcvashegyi vállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek, de ez jellemző az egész balatoni régióra - tette hozzá Horváth Tamás.

Horváth Tamás, alapító, Balaton Job:
A nagyobb városokban én azt gondolom, hogy nincsen akkora szezonalitása a vendéglátásnak, mint a Balatonnál, hogy akár egy 30 százalékos forgalomra egy olyan 100-120ig felmenjenek, nyilván Budapesten van egy 30 százalékos forgalom növekedés azt könnyebb kezelni.

Jelenleg 60 Balaton-parti cég, mintegy 300 munkavállalót alkalmazna, akár egész évben.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: