Több ezer palánta fogyott
2017.05.19, Péntek
Muskátliból, petúniából, de a különféle paradicsom- és paprikapalántákból is több ezer fogyott a kaposvári virágvásáron. Évről-évre sikeresebb a kezdeményezés, hiszen ilyenkor olcsóbban lehet hozzájutni egy-egy cserepes növényhez, és a vásárlók több száz féle virágból tudnak válogatni egy helyen. A kétnapos vásár célja, hogy a növényeket népszerűsítsék.

Vajthó Ferenc, ügyvezető igazgató, NHSZ Kertfok Kft.:
Ez balkonparadicsom, itt lehet látni, hogy már rajta van egy kis termés virággal. Tehát ez viszonylag korán virágzik, nem lesz nagy, 25-30 centire nő meg, kifejezetten ajánlom erkélyre, balkon ládába.

Egyre kedveltebbek a balkonon is nevelhető növények - mutatta Vajthó Ferenc. Ennek az az oka, hogy a panel- és társasházakban élők is szívesebben termesztik maguk a zöldségféléket. A kaposvári virágvásáron természetesen a szebbnél-szebb virágokból is több ezer fogyott az első napon.

Pali Tiborné:
A begúnia, a vízvirág meg a muskátli igazából.

Sokan többféle virágból is összeválogattak egy-egy ládányit, s nem csupán a kertet vagy éppen az erkélyt tennék szebbé a növényekkel.

Tumisa Istvénné:
Nekem az erkélyem már ragyog a muskátliktól, de sok az elhunyt, a férjem, anyósom, apósom, így mindenhova teszek egy-két cseréppel. És úgy döntöttem, hogy reggel megfőztem és eljöttem válogatni.

A legtöbben tudatosan válogattak a többszáz féle virág közül.

Tumisa Istvénné:
Ezek hálásabbak, tovább tartanak és ezek bírják a napot.

A sárga, narancs- és citromszínű virágokat percek alatt elkapkodták a vásárlók. Választékból pedig volt bőven.

Vajthó Ferenc, ügyvezető igazgató, NHSZ Kertfok Kft.:
A hagyományos piros, állómuskátlitól kezdve, hoztunk mindenféle olyan növényt, ami a kertészetben megtalálható. Vannak büdöskék, záporvirágok, paprikavirágok, petúniából többféle, emellett hoztunk zöldségpalántákat is.

Idén pedig több virágfélét is a sláger növények közé lehet sorolni - tette hozzá Vajthó Ferenc.

Vajthó Ferenc, ügyvezető igazgató, NHSZ Kertfok Kft.:
Nagyon sokan viszik a muskátlit továbbra is, hagyománytiszteletből, illetve margitvirágot visznek sokat. A kukacvirágból is nagyon sok fogy, valaki éppen záporvirágot visz, ezek népszerűek.

De a gyógynövényekből, például a sarkantyúkából is több száz tő fogyott a kaposvári virágvásárban, amely holnap is várja a növénykedvelőket.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: