Sokan sütötték, ám a legtöbben kóstolták a rétest
2017.07.17, Hétfő
Padlizsános álom, sárgabarackos rizses vagy épp tökös mákos. Idén is készültek igazi réteskülönlegességek Mesztegnyőn. A 18. Rétesfesztiválra összesen 13 csapat nevezett 58-féle finomsággal. A Réteskirály címet idén a hazai csapat, a Mesztegnyői Kisasszonyok hódították el.

Zenére könnyebb?
Könnyebb, igen.

Mire kell figyelni ilyenkor?
Hogy szép sima legyen a tészta.

Mennyi ideig kell gyúrni?
Változó, fél óra.

Lelkesen dagasztották a tésztát az asszonyok a Mesztegnyői Rétesfesztiválon. Ezután következhet a nyújtás, a lellei csapatnak már komoly rutint szerzett az évek alatt. A receptet és a technikát annak idején egy mesztegnyői férfiembertől tanulták.

Sikter Lászlóné:
Azt szokták mondani, hogyha alul lehet az újságot olvasni, akkor jó a tészta. A liszttől függ, a dagasztástól, hogy milyen gyorsan dagasztjuk vagy, hogy milyen sokáig.

Hol lehet elrontani?
Hát a dagasztás és a liszt.


A töltésbe még Móring József Attila a térség országgyűlési képviselője is segédkezetett. A finomságok pedig sorra sültek a kemencében. Idén 83 csapat 58 féle finomsággal nevezett a versenyre. A gadányiak egy igazi különlegességgel is készültek.

Somhegyi Miklósné:
Nagyon sok félét csináltunk, grízes meggyes, meggyes mákos, tökös mákos, túrós, káposztás, teht ez az alap. A zsűri elé pedig megy egy különleges szilvás rétes gyümölcsös kategóriában és egyéb kategóriában pedig egy padlizsános álom.

Választékban nem volt hiány, így idén is mindenki megtalálta a kedvére való finomságot.


Vimmer Péterné:
Nekem a mákos, a meggyes vagy a tökös az a tuti. Tényleg, ami szem szájnak ingere minden van, sós meg édes. S, tényleg érdekes, hogy más fajták, máshogy vannak készítve és más tésztája is van, úgyhogy nagyon érdekes.

A településen immár 18. alkalommal rendezték meg a Rétesfesztivált, amely az évek soránt a település védjegyévé vált.

Nagy László Péter, polgármester, Mesztegnyő:
A rendszerváltozás után minden település az országban kereste az önazonosságát és próbált valamilyen módon kitűnni a többi közül, ezért mindenki úgy gondoltam, hogy valamit alkot, ami a település számára fontos és érdkes és idevonzza a látogatókat. Mesztegnyőn is ezt történt.

Ekkor álmodták meg a mesztegnyőiek saját arculatukat. Az évek során sok gasztronómiai program megszűnt a környéken, a rétesfesztivál azonban a mai napi rendkívül népszerű. Sőt, egyre inkább úgy tűnik: mára a célját is elérte.


Kövesdiné Panyi Antónia:

Mindenképpen a nagyszülők privilégiuma volt az, hogy rétest készítsenek, tehát a nagymamák voltak azok, akik ennek az igazi tudói voltak. De, amikor itt Mesztegnyőn elindult ez a fesztivál, akkor mindenki bevonódott ebbe. S, akarva akaratlanul mindenki megtanulta a réteskészítést és sokkal egyszerűbben öröklődött át a fiatal generációkra.

A káposztás rétes kategóriában Tapsony Önkormányzata lett az első, a legjobb dióst és keltrétest pedig a nemesdédi Napsugár Nyugdíjas Klub készítette. A gyümölcsös rétesek közül a Gadányért-Somogyért Egyesület finomságát értékelt legkiválóbbra a zsűri. A legjobb mákost a Mesztegnyői Kisasszonyok készítették, akik ezúttal a Réteskirály címet is elhódították.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: