Nagy segítség az ingyenes étkeztetés
2017.07.17, Hétfő
Évről-évre több család igényli az ingyenes étkeztetést a nyári szünidő alatt. A programnak köszönhetően mintegy 10 ezer gyerek jut naponta főtt ételhez Somogyban. Az önkormányzatok többsége a helyben megtermesztett zöldségekből is tud gazdálkodni, ezzel csökkentve költségeket.

Sorban érkeznek a gyerekek a kaposfői iskola menzájára. Bár már nyár van, sok gyerek étkezik a szünidő alatt is itt.

Ráb Lajosné, élelmezés vezető:
25 családot érint, plusz étkeztetünk a nyári táboroztatásban is gyerekeket, illetve az óvoda, csökkentett létszámmal.

250 forint állami normatívából kell 1-1 adag ételt elkészíteni a konyhán. Épp ezért az önkormányzatok helyben termelt zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálják csökkentetni a költségeket - mondja az élelmezés vezető. Sárgaborsó gulyás, krumplis tészta, uborkasaláta és barack. Ez volt a mai menü a gyermekeknek, de igyekeznek minél változatosabb étrendet összeállítani.

Ráb Lajosné, élelmezés vezető:
Egészséges főzelékek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, ami mindennapos

Nagy segítség az ingyenes étkezés a kaposfői családoknak - ezt már Sztányi Tibor mondta. Sok a rászoruló, akik máshogyan nem jutnának mindennap főtt ételhez. Emellett azoknak a szülőknek is segít az önkormányzat, akik a munka miatt nem tudnak főzni.

Sztányi Tibor, polgármester, Kaposfő:
Akik dolgoznak és nem tudnak otthon lenni, illetve nincsen olyan személy a családban, aki napközben tudna főzni, ott más lehetőség nincsen, hogy legalább napi egyszeri étkezést biztosítani, ezeknek a családoknak ez nagy segítség.

Nem csupán Kaposfőn, hanem Kaposszerdahelyen is ingyenes étkeztetéssel segítik a rászorulókat. Hétfőtől péntekig szállítják házhoz az ebédet.

Prépost László, polgármester, Kaposszerdahely:
12 igény jelentkezett a nyári időszakra, ebből 4 gyerek volt, aki a feltételeknek megfelelt, erre központi költségvetési támogatást kapunk. De úgy voltam vele, hogy az a másik 8 sem maradhat éhes, ezért az ő ingyen étkeztetését a kaposszerdahelyi községi önkormányzat vállalta.

A nyári szünidőben egyébként országosan mintegy 200 ezer rászoruló gyerek étkezhet ingyen.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: