A teljes életre tanít a tábor
2017.08.10, Csütörtök
Sportolnak, motoroznak, kirándulnak és együtt játszanak a szervre váró-és a szervátültetett gyermekek, szüleik és testvéreik a Transzplantációs Alapítvány Mi is nyaralunk nyári táborában, Balatonszemesen. A szervezet immár 12. alkalommal rendezi meg az egyhetes eseményt, amelynek célja, hogy az érintett családok minél előbb felismerjék, hogy gyerekeik, a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően újra teljes értékű életet élhetnek. A táborba ma Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is ellátogatott és a közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Közösen rappelnek a szervre váró-és a szervátültetett gyermekek, szüleik és testvéreik Balatonszemesen. A Transzplantációs Alapítvány immár 14. alkalommal szervezi meg a Mi is nyaralunk nyári táborát. A 4 tagú Bede család Debrecenből érkezett a Balaton partra. A kisebbik fiú már átesett egy műtéten, akkor volt a máj-donor. Ám később kiderült, hogy sajnos a nagyobbik fiú is donorra vár.

Bede Zoltán:
Nekünk ez a 9. táborunk, és azért érdemes eljönnünk, mert hasonló problémában lévő családokkal találkozunk és rájönnek, hogy ugyanolyan értékű gyerekek, mint az egészséges társaik.

A tábor egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a családok együtt kapcsolódhatnak ki és néhány napra elfelejtik a mindennapok gondját.

ifj. Bede Zoltán:
Igen , vannak barátaim, itt tanultam meg teniszezni, sokat kézműveskedünk, sportolunk, Balatonban vagyunk, sokat szoktunk úszni.

A kezdeti 2 helyett 8 naposra bővült a tábor. A Transzplantációs Alapítvány ingyen lát vendégül a 105 gyermeket, és egy-egy kísérőjüket. A családokra sok program vár, idén 10 csapatra osztva mérhetik össze rátermettségüket és kreativitásukat miközben egymást segítő, összedolgozó kis közösségekké kovácsolódnak.

Szalamonov Zsuzsanna Kuratóriumi elnök, Transzplantációs Alapítvány:
Szervre váró és szervátültetett gyerekek kerülhetnek a táborba, egészséges testvéreikkel és a szüleikkel együtt megtanítjuk itt arra, hogy engedje el a gyereket, és hagyja, hogy normális életet, teljes életet éljen.

A táborba érkezett szerda délután Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A politikus megköszönte az alapítvány és az önkéntesek munkáját és közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelő államtitkár:
Azért jöttem el, mert úgy gondolom, hogy nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy rengeteg gyermekek kikerült transzplantációról és az ő gyógyulásuk nem ér véget a kórházban. Hanem szükség van arra, hogy gondjaikkal foglalkozzunk, akkor is, amikor már elhagyták a kórházat. Hiszen ez egy olyan ügy, amely nemcsak a gyermekeket, hanem a családjaikat is nagyon megterheli. Fel kell őket karolni a társadalomnak, a közösségnek mindenképpen gondoskodni arról, hogy az életük is rendben menjen. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó példája ez a tábor, és hangsúlyozom, hogy ez egy alapítványi kezdeményezés, az állam ebben egy nagyon kis szerepet v állal csak.


A szervezet immár 12. alkalommal rendezi meg az egyhetes eseményt, amelynek célja, hogy az érintett családok minél előbb felismerjék, hogy gyerekeik, a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően újra teljes értékű életet élhetnek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: