90 éve a szegényekért
2017.08.11, Péntek
Idősek és családok lelki segítése valamint a rászorulók támogatása - ezek a Ferences Szegénygondozó Nővérek legfőbb feladatai. A 90 éves rendről és a nővérek munkásságáról egy tárlat mesél Siófokon. A Kálmán Imre Kulturális Központban nyílt kiállítás képekkel, történetekkel és egy különleges legó makettel hozza közelebb a rend mindennapjait.

A 3 millió koldus országa - így hívták hazánkat az 1920-as években. A szegények többsége az utcákon és a tereken kéregetett, a kilátástalanság pedig hatalmas méreteket öltött. Ekkor határozta el Páter Oslay Oswald ferences rendi szerzetes, hogy segít a rászorulókon.

Mária Rita, nővér, Ferences Szegénygondozó Nővérek:
1927-ben egy nagy társadalmi szegénység, ínség nyomán jött létre a szegények felszámolása vagyis, annak a megoldásaként, hogy hogyan lehet jól segíteni azokon, akik szegények. Akkor nagyon sok utcán kolduló szegény ember volt és nagyon sok olyan ember akiről nem is gondolták és mélyszegénységben éltek. Ők voltak az úgynevezett szemérmes szegények, akik nem jelentek meg az utcán kéregetve, de mélyszegénységben éltek.

Ekkor dolgozta ki Oswald atya az egri norma rendszerét, amely aztán az egész országban elterjedt, s a szegények megsegítését tűzte ki céljául. Munkájában a Ferences Szegénygondozó Nővérek segítették. Az ő 90 éve aktív tevékenységüket mutatja be a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban nyílt tárlat. Képek, történetek és egy különleges legóból készült makett mesél a nővérek mindennapjairól.

Mária Rita, nővér, Ferences Szegénygondozó Nővérek:
Akinek szüksége van a fürdésre, azt megfürdetjük, van, akinek bevásárlásra, vagy gyógyszeríratásra, egyéb dologra van szüksége, abban is segítünk. Nagyon gyakori, hogy lelki gondozást kérnek tőlünk, lelki segítséget, meghallgatni egyáltalán beszélgetni, legyen valaki, akinek kipanaszkodja magát. Valaki kéri, hogy felolvasni segítsünk, vagy imádkozni menjünk el hozzá.

Emellett az alkoholproblémákkal küzdőknek, a családoknak és az otthontalanoknak is segítenek a nővérek. Erről is mesél a tárlat, amely egészen augusztus végéig látogatható.
A kiállítás célja pedig, hogy bárki bepillantást nyerjen a nővérek hétköznapjaiba.

Mária Rita, nővér, Ferences Szegénygondozó Nővérek:
Ebben az évben elhatároztuk, hogy egy picit megmutatjuk magunkat azokon a helyeken, ahol élünk. Szécsényben már júniusban volt ez a kiállítás, most pedig itt Siófokon. Egy-egy házban ahogyan élünk azokról készült fényképeket összeraktuk egy tablóba, picit összefoglaltuk a rend történetét.

A rend 1991-től segíti a siófoki szegényeket, s nagyon jó kapcsolatot építettek ki a helyiekkel - tette hozzá Rita nővér, aki azt is elárulta, hogy a Ferences Szegénygondozó Nővérekhez évről-évre többen csatlakoznak, hogy a rászorulók megsegítése mellett kötelezzék el magukat.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: