Színes programok a gazdanapon
2017.08.11, Péntek
A Magyarok Kenyere akcióhoz minden eddiginél több somogyi gazda csatlakozott, ez is mutatja a hatalmas összefogást – hangzott el a 12. Gazdanapon, Siófok-Kilitin. Az egyesített búzaadományok megáldását ezúttal is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vállalta. Az esemény vadászkutya bemutatóval és helyi termék vásárral indult, holnap pedig szántóversennyel és lovasbemutatóval folytatódik.

A búza betakarítása után a gazdák közösen, együtt adnak hálát a sikeres aratásért - ezt szimbolizálja immár 12 éve a Siófok - Kiliti Gazdanap. A 2 napos rendezvény egyben a jótékonykodásról és az összefogásról is szól - mondja Gombos Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke.

Gombos Sándor, megyei elnök, NAK
Összegyűlt 150 gazdától 12 tonna búza ezt egy barcsi 100 éves malomban megőrletjük. A malom tulajdonosa lemondott a vámról, azt mondta, hogy ő jótékony búzából nem vesz ki 1 grammot sem. Ezt a lisztet, ami a 12 tonna búzából képződik, azt 17 somogyi gyermek és idős intézménynek osztjuk majd szét.

Somogyban 6 gyűjtőponton adhatták le a felajánlott gabonát a gazdák, aki idén minden eddiginél nagyobb számban csatlakoztak az akcióhoz. Az ilyen összefogásra pedig nagy szükség van határon innen és túl is - mondja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki idén is vállalta az egyesített gabonák megáldását.

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes:
Viccesen úgy szoktam mondani, hogy a gyerek olyan, mint a rántás, de az egész magyar társadalom olyan, hogy ha az ember nem kevergeti akkor, odaég, odakozmál. Szükségük van arra, hogy találkozzunk, hogy megfogjuk egymás kezét, megismerjük egymást. Azon kívül reális élvezői vagyunk a gazdák jóságának, mert évek óta kapunk gabonát, amiből lisztet készítettünk, mindig van egy kis korpa is a malacoknak. Több házunkban is van kemence és kenyeret sütünk és ha van kenyér Székelyföldön, akkor minden van.

A 12. Gazdanap egyik legérdekesebb programja a vadászkutya bemutató volt. Az érdeklődők többek között megismerkedhettek az őshonos magyar kutyafajtákkal. De a különleges sajtok, mézek, szörpök és lekvárok széles választéka is várta az érdeklődőket.

Gombos Sándor, megyei elnök, NAK:
Egy kistermelői piacot szerveztünk ide, azért, mert napjaink élelmiszer botrányai rávilágítják arra a figyelmet, hogy, aki nem adja a nevét vagy az arcát egy termékhez azt nem is nagyon szabad megvenni. A tervünk az, hogy itt kössenek az emberek személyes kapcsolatokat, ismerkedjenek meg.

A 2 napos rendezvény nem csupán a gazdákat segíti, hanem a turizmusra is jó hatással van - mondja Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Tulajdonképpen a 2 napos rendezvény keretein belül nagyon jól ötvözi a két húzóágazatnak, a két siker ágazatnak a pozitívumait. Hiszen ide mind a vendégek, mind a nyaralók, mind a helyiek kilátogatnak, ilyen szempontból szól a vendéglátásról, a turizmusról, másik szempontból pedig szakmai fórum is egyben.

A 12. Gazdanap és helyi termékek vására szombaton szántóversennyel és lovasbemutatóval folytatódik.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: