Fájdalommentes vizsgálat
2017.09.13, Szerda
Tűszúrás helyett immár modern eszközzel, az úgynevezett sárgaságmérő monitorral tudják ezentúl ellenőrizni a kicsiket a Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán. A mintegy 2 millió forint értékű gépet a K&H gyógyvarázs program és a Kométa 99 Zrt. segítségével tudták beszerezni. Az eszköz azért is fontos az intézmény számára, mert eddig csak vérvétellel tudták kiszűrni a betegséget, mostantól azonban már nem kell a kicsiket megszúrni.

A 3 hónapos Zoé már szerencsés helyzetben van, hiszen nem kell vért venni tőle ahhoz, hogy sárgaságra diagnosztizálják. És ezentúl már egyáltalán nem kell a kicsiket megszúrni, hiszen az új, modern mérőműszert kapott a Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya. Az eszközre nagy szükség volt, hiszen így könnyebben kiszűrhetik a megbetegedést.

dr. Major Andrea, osztályvezető főorvos, Csecsemő- és Gyermekosztály, KMOK:
A sárgaság nagyon nagy populációt érint az újszülött korban. A gyerekek 40-60 százaléka is sárga, különböző mértékben. Koraszülötteknél jóval magasabb lehet ez az arány. Ha ez az a fajta sárgaság, ami mögött kórfolyamat is van, nem csak egy alkalmazkodási zavar, a mi osztályos anyagunkban 10-12 százalék körül van.

Ha nem kezelik időben, akkor pedig súlyosbodhat a kicsi állapota.

dr. Major Andrea, osztályvezető főorvos, Csecsemő- és Gyermekosztály, KMOK:
Keresni kell olyan kórfolyamatot a háttérben, ami ezt a kifejezettebb sárgaságot fenntartja. Két fajta veszély adódhat, az egyik az, hogy nem veszünk észre egy betegséget, ami a háttérben van. Ha nem diagnosztizáljuk a sárgaságot, amit elég nehéz, mert szemmel látható, tehát előbb-utóbb valamilyen formában kivizsgálásra kerül. Másrészt, ha extrém magas értékeket ér el, akkor tud idegrendszeri károsodást csinálni.

Ezeket pedig az új sárgaságmérő monitorral már sokkal egyszerűbben és fájdalommentesen ki tudják majd szűrni. A 2 millió forintos eszközhöz a K&H gyógyvarázs programban több mint 1 millió forintot gyűjtöttek össze, hogy a kis betegeken segítsenek.

Kissné Makk Edit, bankfiókvezető, Kaposvári K&H:
2004 óta segíti a bankunk az egészségügyet, méghozzá a gyógyvarázs programban. Jelen esetben a karácsonyi vacsora árát ajánlották fel a kolléganőink az egész országban. Az ebből befolyt összeg került most a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz, méghozzá egy sárgaságmérő eszközt vásároltak belőle.

Nem csupán a K&H, hanem a Kométa 99 Zrt. is hozzájárult az eszköz megvásárlásához. A cég mintegy 900 ezer forintot ajánlott fel a jótékony megmozduláshoz. Az eseményen Prohászka Balázs gazdasági igazgató arról beszélt: a jótékonykodás mellett az egészséges életmódra is megpróbálják felhívni az emberek figyelmét. Az eszköz bemutatása kapcsán dr. Papp Erzsébet orvosigazgató kiemelte: a gyermekellátás mindig is prioritást élvezett az intézményben.

 

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: