Életveszélyes helyzetek
2017.10.11, Szerda
A lakástüzek megelőzéséről tartott ma sajtótájékoztatót a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eseményen elhangzott: Somogyban az országos átlaghoz képest, mintegy 30 százalékkal több lakásba engedik be a kéményseprőket, ennek pedig az az oka, hogy az emberek belátják: az életük múlhat a kémények és a fűtőeszközök ellenőrzésén. Idén egyébként több mint 120 ezer kéményt vizsgáltak már meg a szakemberek, s csupán 119 esetben mértek szénmonoxid visszaáramlást.

Minden évszaknak meg vannak a maga veszélyei - mondta a mai sajtótájékoztatón Wéber Antal tűzoltó dandártábornak. A szakember kiemelte: ősszel és télen a gyertyagyújtás és a kerti hulladék elégetése a legveszélyesebb.

Wéber Antal, tűzoltó dandártábornok, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
Amikor este egy jó hangulatban gyertyát gyújtunk, mécsest gyújtunk, elbeszélgetünk vagy elolvasgatunk mellette és elszenderedünk. Közben leég, tövig ég, elborul, háziállat felborítja. A szabadtéri tüzeknél pedig na, ez már leégett, még egy kicsit parázslik, de itt hagyhatjuk, közben egy kis szél feltámad, felizzítja a tüzet, elviszi a parazsat.

Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, ennek a legfőbb oka pedig a figyelmetlenség - tette hozzá Wéber Antal. De több esetben a fűtőeszközökkel gyűlik meg a katasztrófavédelem munkatársainak a gondja. Szerencsére Somogyban az országos átlaghoz képest, mintegy 30 százalékkal több lakásba engedik be a kéményseprőket, hogy ellenőrizzék a készülékeket.

Farkas József, kéményseprőmester:
Nálunk a megyében elég jó a helyzet, a lakosság is komolyan veszi ezt a szolgáltatást, az értesítési rendszerünket is pozitívan értékelik. El tudnak bennünket érni, ha nem jó az az időpont, amit mi javasolunk.

Idén egyébként több mint 120 ezer kéményt vizsgáltak már meg a szakemberek, s csupán 119 esetben mértek szénmonoxid visszaáramlást. Ennek legfőbb oka a gázzal működő eszköz elhasználtsága, a nyílászárók és a légelszívók szakszerűtlen használata. Ezeket is ellenőrzik a kéményseprők.

Farkas József, kéményseprőmester:
Megnézi hagyományosan a kéményt, ha kell kitisztítja, de mindenképpen leellenőrzi az állapotát, utána az összekötő elemet ellenőrzi, aztán a kazán külső állapotát nézi meg. Ki kell hangsúlyozni, hogy nem belül, hanem csakis kívül, illetve a nyílászáróknak az állapotát.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a fűtőberendezések, füstelvezetők okozta tüzek és balesetek, szénmonoxid-mérgezések megelőzésére. A fűtési rendszer tökéletes működéséről, az életveszélyes helyzetek megelőzéséről, a helytelen fűtés környezeti és egészségügyi hatásairól és a tűzesetek megelőzéséről is beszéltek a szerdai sajtótájékoztatón. Az eseményen a szénmonoxidmérő-műszerek fontosságára is felhívták a figyelmet.

Kóbor Csaba, tűzoltó alezredes, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:
Az egyre modernizálódó fűtési technológiák, az egyre nagyobb légzárást biztosító nyílászárók, illetve a velük párhuzamosan elterjedt konyhai páraelszívók, és ezeknek az együttes működtetése olyan oxigénhiányos állapotot hoz létre a lakásban, hogy a nyílt fűtésterű tüzelési berendezések már nem tudnak tökéletes égést biztosítani.

Ezért is fontos, hogy minden laskában legyen szénmonoxidmérő-műszer.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: