Sikert arattak a házi sütemények
2017.11.13, Hétfő
Almás, túrós és meggyes pite, linzer karika, lúdláb és sajtos pogácsa – mindezek a nagyi receptje alapján elkészítve. 8 kaposvári nyugdíjas klub tagjai készítették a finomságokat az első kaposvári Márton napi Vigasságra. A süteményeket bárki megkóstolhatta, sőt helyi termékek közül is válogathattak az érdeklődők.

Bor- és népdalokkal szórakoztatták a vásárlókat a nagymamák a kaposvári Nagypiacon Márton-napon. Azonban nemcsak énekhangjukkal, hanem sütőtudományukkal is előrukkoltak.

Horváth Margit, vezető, Kárpát-medencei Magyarok Társasága:
Ez itt egy diós kevert, ez sajtos pogácsa, ezt londoni szeletnek hívják, az pedig lúdláb, ami a mai naphoz nagyon érvényes, ez itt diós muffin és azt meg mindenki ismeri, linzer karika.

Piték többféle ízesítésben, mézes krémes és kalács. 8 kaposvári nyugdíjas klub nagymamái hoztak a finomságokat a Márton-napi Vigasságra. A résztvevők elárulták: szeretnek szezonális gyümölcsből és zöldségből is sütni, így például tökös és diós édességeket is kínáltak az érdeklődőknek. A sütemények gyorsan el is fogytak, hiszen ilyet ma már csak az idősek tudnak sütni - vallják a nagyik.

Horváth Margit, vezető, Kárpát-medencei Magyarok Társasága:
Türelem kell hozzá, idő és türelem és ez a mai fiatalságnak nincsen.

Nem csupán süteményeket kóstolhattak szombaton a piacra kilátogatók, hiszen kaposvári és környékbeli őstermelők is kínálták portékáikat.

Nagy Renáta, őstermelő:
Az idei ősz slágere a sütőtök lekvár, ez cukinivel van egyébként vegyítve. A sütőtököt mindenki ismeri, ugyan abban a felállásban készült és pürésítve van és fűszerezve.

Cukkini lekvár, házi ketchup és zöld paradicsomból készült csatni. Nagy Renáta először készített ilyen különlegességeket, amelyeket ezúttal a Márton-napi Vigasságokon is bemutatott.

Nagy Renáta, őstermelő:
Én abszolút kezdő vállalkozó vagyok, még csak pár hónapja kezdtem el ezt. Mindig szerettem volna ilyesmivel foglalkozni és idén vettem egy nagy levegőt és neki indultam a dolognak.

A piac vezetője azt mondja: kettős célja van a Márton-napi vigasságok programjainak.

Bíró Éva, vezető, Kaposvári Nagypiac:
Ezt a napot összekötöttük egy helyi termék nappal. Itt az a célunk, hogy a helyi termelők termékeivel megismertessük a város lakóit, illetve a vásárlóinkat. A másik célunk pedig a kaposvári nagyikkal, a bolhapiaccal és a zenés programmal együtt, hogy egy kis örömöt, egy kis élményt varázsoljunk a mindennapokba és a vásárlásba.

Az 1. kaposvári Márton-napi Vigasságokon a házi sütemények mellett a helyi termelők portékái iránt is nagy volt a kereslet.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: