Melegedő és eszköztároló épült Öreglakon
2017.12.07, Csütörtök
A közfoglalkoztatottak számára adtak át melegedő helyiséget és eszköztárolót Öreglakon. A somogyi település tavaly év végén kapott a közmunkaprogramok magas szintű kivitelezéséért 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Belügyminisztériumtól. Ebből a forrásból készült el az épület, amelynek kivitelezésében a helyi közfoglalkoztatottak is részt vettek.

A jelenlegi mintegy 50 fő közfoglalkoztatott keze munkája is benne van ebben az öreglaki épületben. Voltak, akik több munkafázisban is dolgoztak.

Horváth Zsolt:
Márciusban álltunk neki az épületnek, részt vettem az alapozásban, az ács-tetőfedő munkálatokban, a festésben és a szigetelésben.

Öreglakon tavaly a járási startmunka mintaprogramban összesen 72 millió Ft támogatással 45 főt tudtak foglalkoztatni. Mint az épületátadón elhangzott: Öreglak évről-évre bizonyítja, hogy jól tudja kihasználni a helyi adottságokat, ezt bizonyítja az is, hogy tavaly, az önkormányzat tevékenységét a Belügyminisztérium Start Plusz elismerésben és -ezáltal további programjainak fejlesztéséhez plusz támogatást ítélt meg - mondta dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Belügyminisztérium:
Azon önkormányzatok, akik értékteremtő és hasznos tevékenységet folytatnak, hiszen 8 olyan programelemet hirdettünk meg, amelynek keretében hasznos, értékteremtő munkák, illetve szociális programelemek is vannak. A jól teljesítő önkormányzatok minden évben elismerésben részesülnek, Belügyminisztérium részéről. 2012 óta folyamatosan vannak ilyen elismerések, így az elmúlt évben Öreglak is részesült egy miniszteri elismerésben és 5 millió forint támogatásban.

Somogyban Öreglak mellett Homoszentgyörgy, Szenna és Szentgáloskér jutott ilyen támogatáshoz.

Maczucza Miklós, polgármester, Öreglak:
Vehettünk volna belőle tehergépkocsit, vehettünk volna egyéb járművet, végülis úgy döntöttünk, hogy mivel minden évben magas létszámban dolgoznak közfoglalkoztatottak nálunk, és nincs egy normális melegedő, ezért szükség lenne egy melegedőre, illetve a nagyobb értékű gépeink, berendezéseinknek egy raktárra.

Az elkészült épület a helyiek érdekét szolgálja, mondta a térség országgyűlési képviselője.

Móring József Attila, országgyűlési képviselő:
Ez azokat az embereket fogja szolgálni, akik ebben a munkában részt vesznek, akik innen elindulva és ide megérkezve csinosítják, építik a falut.

Az átadó ünnepséget követően már birtokba is vették az épületet a közfoglalkoztatottak, akik nap, mint nap használják majd a számukra kialakított helyiségeket.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, Somogy Megyei Kormányhivatal:
Itt Öreglakon a hátunk mögött álló épületet hozták létre ebből az 5 millió forintból, ami szintén a közfoglalkoztatás céljait fogja szolgálni. Hiszen ide térhetnek be a munkások, itt tárolják, raktározzák az eszközeiket. Úgyhogy úgy gondolom, hogy a település hasznos célokra fordította ezt a pénzt.

Az elfogadott 2018. évi költségvetési törvény értelmében a közfoglalkoztatási programokra összesen 225 Mrd Ft összeg áll rendelkezésre a következő évben.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: